'Καμιά εκεχειρία στο Χαλέπι, αν δεν φύγουν οι αντάρτες'

'Καμιά εκεχειρία στο Χαλέπι, αν δεν φύγουν οι αντάρτες'

Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη για κατάπαυση του πυρός όσο οι αντάρτες παραμένουν στο Χαλέπι

Η Συρία δεν θα αφήσει τους πολίτες της στο ανατολικό Χαλέπι ομήρους των τρομοκρατών και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους απελευθερώσει. Αρνείται ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια (...) να εγκαθιδρυθεί μια κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό Χαλέπι η οποία δεν θα προβλέπει την έξοδο όλων των τρομοκρατών".

Αυτό το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα από το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας σαφή τα σχέδια της Δαμασκού για τη μητρόπολη της βόρειας Συρίας, την οποία ελέγχει πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της ο κυβερνητικός στρατός.

Για το θέμα της αποχώρησης των ανταρτών από το ανατολικό Χαλέπι είχαν προγραμματιστεί συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, οι οποίες όμως ακυρώθηκαν, με τη Μόσχα να επιρρίπτει ευθύνες στην Ουάσιγκτον για το ναυάγιο.

Επίσης χθες η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εκεχειρία τουλάχιστον επτά ημερών στο Χαλέπι.

"Η Συρία είναι ευγνώμων στη Ρωσική Ομοσπονδία και στην Κίνα επειδή έκαναν χρήση του δικαιώματός τους για βέτο (...) απέναντι σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που μιλάει για εκεχειρία χωρίς να προβλέπει την έξοδο των ένοπλων ανδρών από το ανατολικό Χαλέπι", αναφέρει το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. "Αυτό θα έδινε στους τρομοκράτες την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να επαναλάβουν τα εγκλήματά τους", συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πριν από τρεις εβδομάδες ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακαταλάβουν το ανατολικό Χαλέπι, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2012.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία

ADVERTISING

SHARE: