'Καρφιά' Γιλντιρίμ κατά της Αθήνας για το Σκοπιανό και ευχή για λύση

Turkey's Prime Minister Binali Yildirim, right, and Macedonia's Prime Minister Zoran Zaev shake hands before their talks at Cankaya Palace in Ankara, Turkey, Monday, Feb. 12, 2018. Zaev is in Turkey for an official visit.(Pool Photo via AP)
Turkey's Prime Minister Binali Yildirim, right, and Macedonia's Prime Minister Zoran Zaev shake hands before their talks at Cankaya Palace in Ankara, Turkey, Monday, Feb. 12, 2018. Zaev is in Turkey for an official visit.(Pool Photo via AP) AP

"Η Άγκυρα είναι ο μεγαλύτερος μας φίλος" δηλώνει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ που βλέπει λύση στο ονοματολογικό μέχρι το Μάιο

Θέση για την ονομασία της πΓΔΜ πήρε δημοσίως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποδεχόμενος στην Άγκυρα τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο κ.Γιλντιρίμ είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίσει για το όνομα της πΓΔΜ, καθώς όπως είπε "για το όνομα μιας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα" και το "να προσπαθεί κάποια άλλη χώρα να το ορίζει είναι μεγάλο λάθος."

Ωστόσο παρά τα "καρφιά" του προς την Αθήνα τόνισε επίσης η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος με τρόπο φιλικό και μέσω διαλόγου. "Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου", δήλωσε.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Anadolu ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζάεφ , είπε πως "η Τουρκία αποτελεί τον μεγαλύτερο φίλο της πΓΔΜ" και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στα Σκόπια.

Εφικτή η λύση μέχρι το Μάιο

Φυσικά αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ονόματος δηλώνοντας αισιόδοξος πως μπορεί να επιτευχθεί λύση μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδος μέχρι το Μάιο προκειμένου η χώρα του να πάρει τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ. «Με όλους τους γείτονές μας συνεργαζόμαστε. Ασφαλώς και με την Ελλάδα έχουμε αναπτύξει έντονη συνεργασία», κατέληξε ο κ. Ζάεφ.

(Pool Photo via AP)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Σκόπια, Σκοπιανό

ADVERTISING

SHARE: