“Καρφιά” Μακρόν εναντίον Facebook, Google, Apple: Δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν

“Καρφιά” Μακρόν εναντίον Facebook, Google, Apple: Δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Geert Vanden Wijngaert) AP

Επικριτικός εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας για τις εταιρείες κολοσσούς του διαδικτύου και την ανάγκη συμφωνίας μεταξύ αυτών και των κυβερνήσεων, με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου φορολογικού πλαισίου

“Καρφιά” προς τις μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου, όπως το Facebook, επεφύλασσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Wired αναφορικά με το φιλόδοξο σχέδιο του για δυναμική είσοδο της Γαλλίας στο τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η κυβέρνηση της χώρας πρόκειται να δαπανήσει 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για να βάλει τις βάσεις ανάπτυξής της στον συγκεκριμένο τομέα, με στόχο να φτάσει τις ΗΠΑ και την Κίνα. Σε αυτό έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον να βοηθήσουν το Facebook, η Google και άλλες εταιρίες-“μεγαθήρια”, οι οποίες θα ανοίξουν εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα τεχνητής νοημοσύνης στο Παρίσι.

Παρά πάντως την διαφαινόμενη συνεργασία των δύο πλευρών, ο Μακρόν, στη συνέντευξή του, φάνηκε επικριτικός ως προς αυτές τις εταιρίες. “Σήμερα οι Google, Apple, Facebook, Amazon δεν πληρώνουν όλους τους φόρους που θα έπρεπε να καταβάλλουν στην Ευρώπη. Επομένως δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που δημιουργούν. Και ζητούν από τους τομείς που διαταράσσουν, να πληρώσουν επειδή αυτοί καταβάλλουν ΦΠΑ, εταιρικούς φόρους κ.ο.κ. Αυτό δεν είναι βιώσιμο”, είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Και συνέχισε: “Οι εταιρίες αυτές θα πρέπει να συμφωνήσουν με τις κυβερνήσεις – αλλά θέλω να το κάνω με συνεργασία. Θέλω ένα μόνιμο διάλογο. Να κατανοήσουν και να σεβαστούν τους περιορισμούς μου. Θέλω να καταλάβουν ότι είναι ανέφικτο να υπάρχει ο κόσμος χωρίς αξιοπιστία και σαφή δημοκρατική ευθύνη”.

“Θέλω να προστατεύσω την ιδιωτικότητα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δεν υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες στις ΗΠΑ. Και μιλώντας για τους ‘παίκτες’ από την Αμερική, πώς μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτοί θα σέβονται τους κανονισμούς μας; Κάποια στιγμή θα πρέπει να δημιουργήσουν πραγματικά νομικά όργανα, τα οποία θα εγκλιματιστούν στην Ευρώπη, αποδεχόμενοι αυτούς του κανονισμούς”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα