Καταδίκη και φυλάκιση για τον Κάπτεν Ντράγκαν της Σερβίας

Dragan Vasiljkovic, center, a former Serb military commander, sits between two guards in a courtroom at the beginning of his trial in Split, Croatia, Tuesday, Sept. 20, 2016. Vasiljkovic is accused of overseeing the torture and murder of civilians and prisoners in Croatia in the early 1990s. (AP Photo)
Dragan Vasiljkovic, center, a former Serb military commander, sits between two guards in a courtroom at the beginning of his trial in Split, Croatia, Tuesday, Sept. 20, 2016. Vasiljkovic is accused of overseeing the torture and murder of civilians and prisoners in Croatia in the early 1990s. (AP Photo) AP

Ένοχος για βασανιστήρια και δολοφονίες πολιτών και αιχμαλώτων πολέμου, τη δεκαετία του 1990, κρίθηκε Σέρβος πρώην παραστρατιωτικός διοικητής

Σε φυλάκιση 15 ετών καταδικάστηκε την Τρίτη από κροατικό δικαστήριο ο Σέρβος πρώην παραστρατιωτικός διοικητής με αυστραλιανή υπηκοότητα, Ντράγκαν Βασιλίκοβιτς, γνωστός ως Καπετάν Ντράγκαν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για βασανιστήρια και δολοφονίες πολιτών και αιχμαλώτων πολέμου τη δεκαετία του 1990.

Ο Βασιλίκοβιτς είχε εκδοθεί από την Αυστραλία στην Κροατία πριν από δύο χρόνια, μετά από 10ετή δικαστική μάχη. Πιο αναλυτικά, κρίθηκε ένοχος για βασανισμό κρατουμένων στο εθνοτικό σερβικό οχυρό του Κνιν και για αιματηρή επίθεση στην πόλη Γκλίνα, στην αρχή του πολέμου στην Κροατία, την περίοδο 1991-1995.

Ήταν κατηγορούμενος για τη δημιουργία μας "αυτοσχέδιας φυλακής" στο φρούριο του Κνιν στα μέσα του 1991. Εκεί, οι υφιστάμενοί του βασάνιζαν τους Κροάτες αστυνομικούς που κρατούνταν και τους πολίτες "χτυπώντας τους με τα χέρια, τα πόδια και λουριά...βάζοντας όπλα στα στόματά τους", ανέφερε το κατηγορητήριο.

Ο Βασιλίκοβιτς κρίθηκε, επίσης, ένοχος για την οργάνωση μιας επίθεσης το 1991 στην πόλη Γκλίνα, κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας πολιτικός και ένας Γερμανός δημοσιογράφος, με τους ντόπιους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στον αντίποδα, αθωώθηκε για την κατηγορία ότι διέταξε βασανιστήρια το 1993 και τη δολοφονία δύο Κροατών στρατιωτών, που ήταν κρατούμενοι, σε ένα χωριό στα νότια της χώρας.

Ο 62χρονος δήλωσε αθώος και χαρακτήρισε την δίωξή του "εμμονική και φασιστική". Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιόφωνο της Κροατίας, οι δικηγόροι του Βασιλίκοβιτς υποστήριξαν ότι ως Σέρβος υπήκοος δεν αντιμετωπίστηκε δίκαια, τονίζοντας ότι θα ασκήσουν έφεση.

Ο Βασιλίκοβιτς συνελήφθη για πρώην φορά στην Αυστραλία το 2006, όταν εργαζόταν ως εκπαιδευτής γκολφ με το όνομα Ντάνιελ Σνέντεν.

(Πηγή: France24, φωτό: AP Photo)

ADVERTISING

SHARE: