Καταλονία: Εγγυήσεις για δίκαιη δίκη ζητά ο αυτοεξόριστος Πουτζντεμόν

Sacked Catalonian President Carles Puigdemont arrives for a press conference in Brussels, Tuesday, Oct. 31, 2017. Puigdemont arrived in Brussels on Monday, the same day that Spanish prosecutors announced they were seeking rebellion, sedition and embezzlement charges against deposed Catalan officials, including the ex-regional leader. (AP Photo/Olivier Matthys)
Sacked Catalonian President Carles Puigdemont arrives for a press conference in Brussels, Tuesday, Oct. 31, 2017. Puigdemont arrived in Brussels on Monday, the same day that Spanish prosecutors announced they were seeking rebellion, sedition and embezzlement charges against deposed Catalan officials, including the ex-regional leader. (AP Photo/Olivier Matthys) AP

Ο ίδιος και δεκατρείς από τους «υπουργούς» του,  καλούνται να παρουσιασθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή για να τους απαγγελθούν κατηγορίες

Απαίτηση εγγυήσεων για δίκαιη δίκη προβάλει ο καθαιρεθείς αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν πριν επιστρέψει στην Ισπανία, όπου έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη.

Ο ίδιος και δεκατρείς από τους «υπουργούς» του, καλούνται να παρουσιασθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Ανακρίτρια του Ανώτερου Δικαστηρίου, με έδρα τη Μαδρίτη, ανέλαβε την υπόθεση κατόπιν πρότασης του γενικού εισαγγελέα, που ζητεί δίωξη για στάση και αποσχιστική δράση, κατηγορίες που επισείουν ποινές κάθειρξης έως και 30 ή και 15 ετών αντιστοίχως.

Εγκατεστημένος στις Βρυξέλλες μαζί με επτά μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του, ο Πουτζντεμόν εξήγησε ότι έχει την πρόθεση να παραμείνει στη βελγική πρωτεύουσα με ορισμένους από τους «υπουργούς» του «για να εξηγήσει στον κόσμο τα δημοκρατικά ελλείμματα του ισπανικού Κράτους».

Ωστόσο, το περασμένο βράδυ, τουλάχιστον δύο από τους «υπουργούς» επέστρεψαν στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο ένας, ο Ζοακίμ Φορν, που είχε το υπουργείο των Εσωτερικών, αποδοκιμάσθηκε στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από αντίπαλους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που τον χαρακτήρισαν «προδότη».

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βέλγιο, ο Πουτζντεμόν θα έχει τη μεταχείριση που θα είχε οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης, «με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο». Ο Καταλανός ηγέτης διευκρίνισε ότι δεν θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.

Εάν παρουσιασθούν, ο Κάρλες Πουτζντεμόν και οι συνεργάτες του κινδυνεύουν να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση, όπως οι δύο επικεφαλής καταλανικών αυτονομιστικών οργανώσεων που προφυλακίσθηκαν στα μέσα του Οκτωβρίου για «στασιασμό». Το Ανώτερο Δικαστήριο θα εξετάσει την Παρασκευή τις προσφυγές τους.

Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, η οποία έχει επίσης καθαιρεθεί και κλητευθεί, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είναι αρμόδιο για τους βουλευτές.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι η «κυβέρνησή» του θα διαχειρίζεται πλέον τις υποθέσεις της Καταλονίας μεταξύ Βελγίου και Βαρκελώνης, ενώ για την αποφυγή έντασης και ταραχών μέχρι τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που προκήρυξε η Μαδρίτη, αποφασίσθηκε η επιβράδυνση της αυτονομιστικής δράσης.

Πηγή της κυβέρνησης στη Βαρκελόνη δήλωσε για το θέμα: «Η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης δεν επιβραδύνθηκε…σταμάτησε».

Μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155, ο Πουτζντεμόν κάλεσε τους Καταλανούς σε «δημοκρατική» αντίσταση, μάλλον χωρίς αποτέλεσμα , διότι η μετάβαση για τους 200.000 δημοσίους υπαλλήλους έγινε αρμονικά.

Ο περιφερειάρχης της Καταλονίας Ενρίκ Μίλο διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση στην Καταλονία λειτουργεί κανονικά και ότι δεν έχει βρεθεί ούτε ένας υπάλληλος που να μην εκπληρώνει την αποστολή του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, φωτογραφία: AP / Olivier Matthys)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πουτζντεμόν: Δεν είμαι στις Βρυξέλλες για να ζητήσω πολιτικό άσυλο

Ο Πουτζντεμόν άνοιξε τα χαρτιά του - Δεν ζητάει άσυλο στο Βέλγιο

Η ΕΕ αμήχανη μπροστά στην καταλανική κρίση

ADVERTISING

SHARE: