Καταλονία: Εκλογές σαν τελικός της Μπαρτσελόνα

Καταλονία: Εκλογές σαν τελικός της Μπαρτσελόνα
Protesters reacts as they watch the parliament session on a huge screen during a rally outside the Catalan Parliament, in Barcelona, Spain, Friday, Oct. 27, 2017. Catalonias' regional Parliament passed a motion Friday to establish an independent Catalan Republic(AP Photo/ Emilio Morenatti) AP

Στέλεχος της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης μιλά στο News 24/7 και την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη για τις πιο κρίσιμες ίσως εκλογές στην ισπανική περιφέρεια, που θα κρίνουν και την ενότητα της χώρας

Της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Σαν το «κράτημα της αναπνοής πριν από ένα μεγάλο τελικό της Barcelona για το κύπελλο» παρομοιάζει το κλίμα που επικρατεί  στη Βαρκελώνη αυτές τις κρίσιμες ώρες, που οι Καταλανοί προσέρχονται στις  κάλπες, ο Τζόρντι Λίοναρντ, στέλεχος της Diplocat (National Catalan Assembly), της Εθνικής Καταλανικής Συνέλευσης, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης (συνέπεια της εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος), και  της οποίας ο ηγέτης Τζόρντι Σάντσεθ παραμένει πολιτικός κρατούμενος της Μαδρίτης.

Εκτιμά ότι ακόμη και αν κερδίσουν τα τρία κόμματα υπέρμαχοι της Ανεξαρτησίας (Junts per Catalunya  του Πούτζδεμοντ, ERC και CUP), η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει  ποτέ την ανακήρυξή της. « Αν κερδίζουν οι δυνάμεις που είναι υπέρ της Ανεξαρτησίας και δεν ενεργήσουν προς τη διακήρυξή της, ο καταλανικός λαός είναι αποφασισμένος και οργανωμένος να απαντήσει στους δρόμους », τονίζει στο NEWS 24/7.

Τα γκάλοπ δείχνουν μάλλον ισοπαλία των δύο μπλοκ.  Εσείς τι βλέπετε να βγάζει η κάλπη;

Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει  το αποτέλεσμα των εκλογών. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ κοντά σε εκείνα των εκλογών του 2015. Η ένδειξη είναι ότι νέοι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν το Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos). Όταν λέω νέους ψηφοφόρους, εννοώ το 25% του πληθυσμού της χώρας, που δεν έχει  ξαναψηφίσει. Αν έρθουν πρώτοι οι Ciudadanos,δεν θα επηρεάσει κάτι.  Αυτό που θα μετρήσει είναι οι έδρες που θα κερδίσουν οι βουλευτές που είναι υπερ της Ανεξαρτησίας και κατά .

Σε περίπτωση ισοπαλίας, ακόμη και στις έδρες, η συμμαχία του κόμματος της Αντα Κολάου με τους Podemos, που κρατάνε στάση ουδετερότητας, θα παίξει τον κρίσιμο ρόλο στο σχηματισμό της κυβέρνησης;

Όχι, γιατί  δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν ή να συμφωνήσουν με τον Ciudadanos ή το Λαϊκό Κόμμα (PP του Ραχόι), όπως  δεν φαίνεται να έρχονται όμως  σε συμφωνία και με το κόμμα  του Πούτζντεμον. Συμπερασματικά, ο ρόλος του κόμματος της Αντα Κολάου (Comuns) θα είναι άχρηστος. ‘Iσως να μην εξασφαλίσει καν έδρα. Το  δε Λαικό Κόμμα πιθανώς να έρθει τελευταίο. Το κόμμα που κυβερνάει, δηλαδή,την Ισπανία κι οι άνθρωποί του κυβερνάνε σήμερα  την Καταλονία θα πάρει λιγότερο από το 8% των ψήφων! Ακόμη και οι άνθρωποι υπέρ της Ισπανίας στην Καταλονία δεν το ψηφίζουν.

Σε αυτό βασίζεται και η επιτυχία του Κόμματος των Πολιτών;

Ναι, επίσης φαίνονται νέοι και δεν έχουν ιστορικό διαφθοράς . Ωστόσο, έχουν πολλές σκιές.

Τι εννοείτε;

Δεν είναι διαφανής ο τρόπος εισροής των 2 εκατομμυρίων  ευρώ στα ταμεία τους για την προεκλογική εκστρατεία  τους -να σας υπενθυμίσω ότι από τους 948 δήμαρχους στην Καταλονία ούτε ένας δεν είναι δικός τους. Στην πραγματικότητα, όμως, γνωρίζουμε ότι υποστηρίζονται από  ισπανικές εταιρείες.  Δεν είναι τυχαίο που είναι το κόμμα που  εμφανίζεται διαρκώς στα ιδιωτικά ισπανικά κανάλια, τα οποία χειραγωγούν ασταμάτητα κατά της Ανεξαρτησίας.

Αν κινήσει το μπλοκ των υπέρμαχων της Ανεξαρτησίας, η Ανεξαρτησία θα ανακηρυχθεί αυτόματα; Είναι δυνατό; Θα το επιτρέψει η Μαδρίτη;

Οι πολιτικοί μας δεν ξέρουν τι θέλουν κάνουν. Είναι υπέρμαχοι της Ανεξαρτησίας αλλά δεν εξηγούν τι σκοπεύουν να κάνουν την επόμενη ημέρα των εκλογών. Δεν λένε επίσης τι προτίθενται να κάνουν  με τους 20.000 ισπανούς αστυνομικούς και  τις παραστρατιωτικές ισπανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Καταλονία ή για  τον τρόπο που   θα ελέγξουμε τους οικονομικούς μας πόρους.  Ο λαός είναι όμως  έτοιμος να εφαρμόσει τη Δημοκρατία!

Με ποιο τρόπο;

Με απεργίες, κατάληψη και έλεγχο των σιδηροδρομικών σταθμών…Οι άνθρωποι έχουν ήδη ξεκινήσει να αυτοοργανώνονται στις γειτονιές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα