Καταλονία: Ο χάρτης που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο πλούσια είναι

Καταλονία: Ο χάρτης που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο πλούσια είναι

Αυτό είναι που κάνει την Καταλονία ξεχωριστή από την υπόλοιπη Ισπανία πέρα από την διάλεκτο, την ιστορία, και την πολιτική. Μία διαφορά που συγκρίνεται πλέον με μεγάλες ευρωπαικές χώρες

Το ότι η Καταλονία είναι η ατμομηχανή της ισπανικής οικονομίας είναι γνωστό. Με βάση τα στοιχεία του 2016 συνεισφέρει σχεδόν το 20% της χώρας ενώ και ο δείκτης ανεργίας είναι κατά πέντε μονάδες πιο χαμηλός (13,2%) από τον μέσο όρο της Ισπανίας (17,2%).

Παράλληλα κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές με το 1/4 της παραγωγής της να κατευθύνεται εκτός συνόρων ενώ έχει καταφέρει να προσελκύσει και το 14% των ξένων επενδύσεων της Ισπανίας.

Τα παραπάνω έχουν είναι στοιχεία που χρονικά βρίσκονται πριν από τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα καθώς ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων - υπολογίζονται σε περισσότερες από 1.000 - φέρεται να έχουν μεταφέρει την έδρα τους εκτός Καταλονίας.

Καταλονία: Ο χάρτης που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο πλούσια είναι

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αποτυπώθηκαν και σε χάρτη είναι ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της Καταλονίας είναι υψηλότερο από τις μισές σχεδόν χώρες της Ευρώπης. Το ονομαστικό ΑΕΠ είναι το ΑΕΠ της χώρας ή περιοχής σε τρέχουσες τιμές. Για την Καταλονία διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις σε 204 δισ. ευρώ. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας διαμορφώθηκε το 2016 σε 176 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πόσο οικονομικά ισχυρή είναι η Αθήνα;

Χάρτης Ισπανίας: Σε ποιες περιφέρειες οι πολίτες θέλουν αυτονομία και πού όχι

ADVERTISING

SHARE: