Καταλονία: Πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης στον Πουτζντεμόν

Καταλονία: Πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης στον Πουτζντεμόν
Ousted Catalan leader Carles Puigdemont, center, stands with elected Catalan lawmakers of his Together for Catalonia party at a park in Brussels on Friday, Jan. 12, 2018. (AP Photo/Virginia Mayo) AP Photo/Virginia Mayo

Η πρόταση έγινε από τον πρόεδρο της Καταλανικής Βουλής σε μία στιγμή που ο καθαιρεθείς πρόεδρος βρίσκεται στο επίκεντρο νέας διαμάχης

Τον Κάρλες Πουτζντεμόν για τη θέση του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης πρότεινε ο πρόεδρος του Καταλανικού Κοινοβουλίου, Ροζέρ Τορέντ.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν διέφυγε στο Βέλγιο στον απόηχο της έντασης που προκλήθηκε μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του περασμένου Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου είναι ένας από τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιφέρειας και η πρόταση του έρχεται τη στιγμή που ο Πουτζνεμόν βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο διαμάχης με την Μαδρίτη, λόγω της πρόθεσής του να ταξιδέψει από το Βέλγιο στη Δανία για να λάβει μέρος σε συνέδριο. Γεγονός που οδήγησε την Μαδρίτη στο να ζητήσει την εκ νέου ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

Άγνωστο παραμένει το αν η πρόταση του προέδρου του Καταλανικού Κοινοβουλίου είναι αρκετή για να του επιτρέψει να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς, βάσει του Συντάγματος, θα πρέπει να παραστεί αυτοπροσώπως τουλάχιστον σε μία συνεδρίαση της τοπικής Βουλής προκειμένου να αναλάβει αυτή τη θέση. Ο ίδιος έχει ζητήσει “εγγυήσεις” από την Μαδρίτη ότι σε περίπτωση επιστροφής του δεν θα συλληφθεί.

Φωτό: AP Photo/Virginia Mayo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα