Καταλονία: Τραβάει το σκοινί ο Πουτζντεμόν – Απέρριψε πρόσκληση της Γερουσίας

Καταλονία: Τραβάει το σκοινί ο Πουτζντεμόν – Απέρριψε πρόσκληση της Γερουσίας
Esteladas or Independence flags and Spanish flags hang on balconies along a street in downtown Barcelona, Spain, Tuesday, Oct. 24, 2017. Catalonia's political leaders said Tuesday they are going to Spanish and international courts in an attempt to prevent Spain's government removing them from power and to proceed with their drive for the region's independence. (AP Photo/Emilio Morenatti) ap

Άγνωστο παραμένει αν ο Καταλανός ηγέτης προτίθεται να κηρύξει μονομερή ανεξαρτησία της περιφέρειας. Την Παρασκευή η Γερουσία αναμένεται να ανάψει το "πράσινο φως" για ενεργοποίηση του άρθρου, με το οποίο ο έλεγχος των θεσμικών οργάνων και της αστυνομίας θα περάσει στα χέρια της Μαδρίτης

Κλειστά τα χαρτιά του συνεχίζει να κρατάει ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν για το αν σκοπεύει να κηρύξει μονομερή ανεξαρτησία της περιφέρειας του, την ώρα που η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή άρθρο με το οποίο θα σταματήσει η διαδικασία.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πουτζντεμόν απέρριψε πρόσκληση για να βρεθεί ενώπιον της Γερουσίας στη Μαδρίτη την Πέμπτη, ένδειξη της άκαμπτης στάσης που κρατούν και οι δύο πλευρές, στη σοβαρότερη πολιτική κρίση που περνάει η Ισπανία από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Άγνωστο παραμένει, επίσης, αν θα ζητήσει περιφερειακές εκλογές, κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Μαδρίτη στην αναβολή των σχεδίων της να πάρει την εξουσία των θεσμικών οργάνων και της αστυνομίας της Καταλονίας.

Η Μαδρίτη έχει απορρίψει τις εκκλήσεις του Πουτζντεμόν για διάλογο για επίλυση της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει πρώτα να αποσυρθεί η διφορούμενη δήλωση ανεξαρτησίας, που είχε γίνει πριν μέρες. Ωστόσο, τον κάλεσε να απευθυνθεί στη Γερουσία.

Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, ο Καταλανός ηγέτης απέρριψε την πρόσκληση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι η Μαδρίτη έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για άμεση επιβολή ελέγχου στην αυτόνομη περιοχή. Η Γερουσία αναμένεται να ανάψει το “πράσινο φως” για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου το πρωί της Παρασκευής.

Οι επόμενες μέρες μπορεί να αποδειχτούν ζωτικής σημασίας για την “μάχη” που έχει ξεκινήσει μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο η Μαδρίτη κήρυξε παράνομο.

Αν και δεν έχει γίνει σαφές ο τρόπος με τον οποίο η κεντρική κυβέρνηση θα αναλάβει τις εξουσίες ενώ είναι ερωτηματικό πώς θα αντιδράσουν οι δημόσιοι φορείς και η αστυνομία της Καταλονίας, ορισμένοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας απειλούν με εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, αυξάνοντας τις πιθανότητες βίαιων συγκρούσεων.

Η προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας είναι η σοβαρότερη πρόκληση τέτοιου είδους για χώρα της δυτικής Ευρώπης από το αντίστοιχο δημοψήφισμα της Σκωτίας το 2014, όταν οι πολίτες αποφάσισαν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλες περιφέρειες της Ισπανίας έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους για τις κινήσεις της πλούσιας Καταλονίας, έχει παρατηρηθεί πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εν λόγω περιφέρεια ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν βλέποντας ότι το αυτονομιστικό μήνυμα της Καταλονίας έχει “ξεσηκώσει” και άλλες περιοχές της ηπείρου.

(Πηγή: Reuters, φωτό: AP Photo/Emilio Morenatti)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα