Κατεχόμενη Κύπρος: Ζητούν δημοψήφισμα για προσάρτηση στην Τουρκία το 2019

Κατεχόμενη Κύπρος: Ζητούν δημοψήφισμα για προσάρτηση στην Τουρκία το 2019
ΚΥΠΡΟΣ--Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ----ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ)--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ-EUROKINISSI Ευρωκίνηση

Να δούμε ποιοι είστε εσείς οι πατριώτες του γλυκού νερού, σχολιάζει η επικεφαλής του "Καλού Κόμματος" που έκανε την πρόταση ανήμερα των "εκλογών" στο ψευδοκράτος

Δημοψήφισμα για την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία το 2019, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ζητά η πρόεδρος του νέου κόμματος Iyi Parti (Καλό Κόμμα) Μεράλ Ακσενέρ.

Η Μεράλ Ακσενέρ επικρίνοντας την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης για το Κυπριακό από το Τούντζελι της Τουρκίας ανέφερε: “Απευθύνομαι από εδώ. Όπως θα στηθούν κάλπες ενώπιόν μας το 2019 έτσι να στηθούν και στην Κύπρο. Άντε να δούμε αν τολμάτε, φέρτε τις κάλπες ενώπιον των Κυπρίων “πολιτών” να αποφασίσουν αν θέλουν προσάρτηση με την Τουρκία και να δούμε τον πατριωτισμό σας. Να δούμε ποιοι είστε εσείς οι πατριώτες του γλυκού νερού”.

Κόμμα της κεντροδεξιάς

Η νέα πολιτική κίνηση τοποθετείται στον χώρο της κεντροδεξιάς και έχει ως σλόγκαν το «Η Τουρκία θα γίνει καλά». Αξίζει να σημειωθεί πως η Μεράλ Ακσενέρ υπήρξε επικεφαλής της εσωκομματικής κίνησης στο MHP κατά του επικεφαλής του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ιδιαίτερα χαμηλή η συμμετοχή

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τουρκολόγου, Νίκου Μούδουρου στο SigmaLive, “μειωμένη, ήταν η προσέλευση σε σχέση με τις προηγουμένες παράνομες εκλογές του 2013 ενώ μέχρι τις 5:30 το απόγευμα το συνολικό ποσοστό προσέλευσης ήταν 62,4 % σε σχέση με το 2013, όπου ήταν 69,4%”.

Δεδομένης της υψηλής αποχής η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως πολύ ρευστή.

Υπενθυμίζεται, ότι τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα θα είναι γνωστά μετά τα μεσάνυχτα και πριν το πρωί της Δευτέρας και θα αφορούν τα ποσοστά των κομμάτων και πόσους «βουλευτές» εκλέγουν.

Φοβούνται οι Τουρκοκύπριοι την ισλαμοποίηση

Την ίδια ώρα, τις ανησυχίες Τουρκοκυπρίων για την όλο και μεγαλύτερη εισαγωγή στα κατεχόμενα στοιχείων του Ισλάμ από την Τουρκία, κάτι που εκλαμβάνεται από τους ίδιους ως προσπάθεια αλλαγής του τρόπου ζωής τους, μεταφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας Guardian από την κατεχόμενη Λευκωσία.

Η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι ενώ μέχρι πριν από περίπου τέσσερα χρόνια δεν υπήρχε κάποιο αξιομνημόνευτο κτίριο στο δρόμο μεταξύ Λευκωσίας και Αμμοχώστου, πλέον οι θόλοι και οι μιναρέδες του τεμένους Χαλά Σουλτάν που χτίστηκε εκεί και θα αρχίσει να λειτουργεί φέτος είναι με διαφορά οι μεγαλύτεροι στην ανατολική Μεσόγειο.

το κτίριο συμβολίζει την όλο και πιο σφιχτή λαβή της Άγκυρας

«Για πολλούς», σχολιάζει η δημοσιογράφος, «το κτίριο συμβολίζει την όλο και πιο σφιχτή λαβή της Άγκυρας» επί της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.

Αναφερόμενη στη σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας «βουλής» στα κατεχόμενα, η μετριοπαθής Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος και μέλος της οργάνωσης Unite Cyprus Now Έσρα Αϊγκίν λέει ότι πολλά θα κριθούν από αυτήν: «Το τέμενος αντιπροσωπεύει την αλλαγή στον τρόπο ζωής και στην κουλτούρα που η Τουρκία θα ήθελε να μας επιβάλει. Είναι πολύ σημαντικό οι δυνάμεις της συμφιλίωσης να έχουν καλή επίδοση (στην ψηφοφορία) αν θέλουμε να μην αποδυναμωθεί η θέση του Ακιντζί και να αποφευχθεί περαιτέρω δυσπιστία».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θεωρούνται από τους πιο φιλελεύθερους μουσουλμάνους στο δυτικό κόσμο και ότι μεταξύ άλλων κάποιοι λένε χαριτολογώντας ότι θα πήγαιναν σε τέμενος μόνο για κηδεία. «Υπό αυτές τις συνθήκες, η ισλαμοποίηση έχει αντιμετωπιστεί με τρόμο», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Οι Τουρκοκύπριοι, λοιπόν, φοβούνται ότι πέρα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η θρησκεία και οι πολιτικές προώθησης του Ισλάμ θα μπορούσαν να γίνουν η επόμενη μεγάλη τροχοπέδη στις προσπάθειες συμφιλίωσης με τους Ελληνοκύπριους σε μία ενωμένη Κύπρο.

ΠΗΓΗ SIGMALIVE

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα