‘Καζάνι που βράζει’ η Καταλωνία: Συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας στη Βαρκελώνη

‘Καζάνι που βράζει’ η Καταλωνία: Συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας στη Βαρκελώνη
People hold an ''estelada'' or Catalonia independence flags during a gathering to protest the judicial and police operation against the planned Oct. 1 independence referendum in Catalonia, at Plaza del Ayuntamiento square in Pamplona, northern Spain, Thursday, Sept. 21, 2017. The Catalan regional government says that a top official in the management of the region's economic affairs has been arrested as a crackdown intensifies on preparations for a secession vote that Spanish authorities have suspended. (Alvaro Barrientos) AP

Η επέμβαση της Μαδρίτης ενάντια στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Καταλανών που δεν δίστασαν να βγουν στους δρόμους και να συγκρουστούν με την αστυνομία, δείχνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν

Εξαγριωμένοι διαδηλωτές, υποστηρικτές της ανεξαρτησίας στην Καταλωνία, συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, στον απόηχο της χθεσινής επέμβασης της ισπανικής Εθνοφυλακής και της σύλληψης δεκάδων αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πολιόρκησαν το τοπικό συμβούλιο ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των αξιωματούχων που συνέλαβε η Εθνοφυλακή. Ο λαός της Καταλωνίας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας για άμεση και δυναμική αντίδραση ενάντια στην στάση της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης.

Ο αναβρασμός που επικρατεί δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, καθώς φαίνεται να αναζωπυρώνει αποσχιστικές τάσεις στην περιοχή. Οπως σημειώνουν αναλυτές, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται σαφέστατα υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, τα 5,5 εκατ. των Καταλανών ψηφοφόρων εμφανίζονται “μοιρασμένα” όσον αφορά στο αν επιθυμούν ή όχι την ανεξαρτησία της περιοχής τους από την κεντρική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας παραδέχθηκε σήμερα πως η μεγάλης έκτασης αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιφέρεια, «αλλοίωσε» τη διοργάνωση την 1η Οκτωβρίου ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, το οποίο έχει απαγορευθεί από τη δικαιοσύνη.

«Είναι φανερό πως οι κανόνες του παιγνιδιού αλλοιώθηκαν», δήλωσε σήμερα στο καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ο Ζοζέπ Μαρία Ζοβέ, δεξί χέρι του Οριόλ Ζουνκέρας, αρχηγού του κόμματος ERC, που ανήκει στην αντιμοναρχική αριστερά της Καταλονίας.

Η επιχείρηση αυτή συνδυάσθηκε με πολλές έρευνες, ιδιαίτερα σε μια αποθήκη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Βαρκελόνη, όπου οι δυνάμεις της τάξης κατέσχεσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοδέλτια.

Η επιχείρηση παρουσιάσθηκε σήμερα από πολλές εφημερίδες ως ένα αποφασιστικό πλήγμα στην επιμελητειακή οργάνωση του δημοψηφίσματος, το οποίο έχει απαγορευθεί από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το γεγονός ότι αυτό το δημοψήφισμα «δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στις συνθήκες που θα επιθυμούσαμε είναι προφανές, καθώς θα θέλαμε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να συλλαμβάνονται», δήλωσε ο Ζουκέρας.

«Είναι προφανές ότι ότι δεν είμαστε σε θέση να ψηφίσουμε όπως συνήθως», πρόσθεσε ενώ εδώ και μήνες η αυτονομιστική κυβέρνηση διαβεβαίωνε πως έχει κάνει τα πάντα ώστε η ψηφοφορία αυτή να είναι αξιόπιστη και να μπορέσει να αναγνωριστεί.

Όμως, πρόσθεσε δεσμευμόμενος να κάνει τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου, «είμαι πεπεισμένος πως μια πλειοψηφία των κατοικων αυτή της χώρας (της Καταλονίας) θέλουν να ψηφίσουν».

Πράγματι οι Καταλανοί υποστηρίζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% την ιδέα να διοργανωθεί ένα κανονικό δημοψήφισμα, με τη συμφωνία της κεντρικής κυβέρνησης, για να διαπιστωθεί αν μια πλειοψηφία του πληθυσμού θέλει την ανεξαρτησία.

Όμως ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επαναλαμβάνει από το 2012 ότι δεν μπορεί να διαπραγματευθεί μια τέτοια «παράνομη» ψηφοφορία και ότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Φωτό: AP/Alvaro Barrientos

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα