Κι όμως το είπε. Ομπάμα: Αποκατέστησα τις ΗΠΑ ως την πιο αξιοσέβαστη χώρα του κόσμου

Κι όμως το είπε. Ομπάμα: Αποκατέστησα τις ΗΠΑ ως την πιο αξιοσέβαστη χώρα του κόσμου

Υπερβολική αυτοπεποίθηση; Στιγμή γνωστής αμερικανικής υπεροψίας. Το γεγονός είναι πως ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει την εντύπωση πως όλη η υφήλιος αναγνωρίζει τη χώρα του ως την πιο αξιοσέβαστη στον κόσμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η άνοδός του στην εξουσία ήταν χωρίς αμφιβολία μια όαση στην συντηρητική, επικίνδυνη και πολεμοχαρή έρημο του καθεστώτος Μπους. Από την άλλη δεν χρειάζεται να είμαστε και υπερβολική. Σε δήλωσε του τη Δευτέρα ο Ομπάμα σημείωσε πως η διοίκησή του αποκατέστησε τις ΗΠΑ ως το "πιο αξιοσέβαστο κράτος στον κόσμο". Κάπου εδώ οι απανταχού πολίτες αυτού του κόσμου ξεσπούν σε τρανταχτά γέλια ή αναλόγως σε ποιο μέρος του πολύπαθου πλανήτη γοερά κλάματα.

"Ο κόσμος δεν το θυμάται, όμως όταν ανέλαβα, οι ΗΠΑ στη συνείδηση του κόσμου κατατάσσονταν κάτω από την Κίνα και μετά βίας πάνω από τη Ρωσία και σήμερα, για μια ακόμη φορά, οι ΗΠΑ είναι η πιο αξιοσέβαστη χώρα στη γη. Μέρος αυτής της αλλαγής νομίζω έχει να κάνει με το γεγονός πως απευθυνθήκαμε στον κόσμο λέγοντάς του πως θέλουμε να δουλεύουμε μαζί σας σαν συνεργάτες με κοινά ενδιαφέροντα και αμοιβαίο σεβασμό. Σε αυτή τη βάση καταφέραμε να τελειώσουμε δύο πολέμους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίσαμε την απειλή της τρομοκρατίας και δουλεύουμε με τους συνεργάτες μας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Είναι η αιτία που κινούμαστε προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κούβα και τις διαπραγματεύσεις που προσπαθούμε να έχουμε για τα πυρηνικά με το Ιράν" δήλωσε.

Αρχικά, εύλογα κανείς μπορεί να απορήσει πόθεν αυτή η αυτοπεποίθηση στα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου. Πάντως σε σχετική λίστα του Forbes, με τα κράτα που διατηρούν την υψηλότερη φήμη στον κόσμο, οι πολιτείες της Αμερικής δεν βρίσκονται ούτε κατά διάνοια στη δεκάδα. Για την ιστορία στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ελβετία, ακολουθούμενη από τον Καναδά, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Αυστραλία.

Και το δεύτερο ερώτημα είναι ποιος είναι ακριβώς ο λόγος που θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό:

- Στην Αμερική από την αρχή του χρόνου αστυνομικοί "εκτέλεσαν" στην κυριολεξία 385 πολίτες και αυτό μόλις μερικούς μήνες μετά το σάλο που προκάλεσε η υπόθεση Φέργκιουσον. Υποθέτουμε πως αυτό δεν συνιστά λόγο σεβασμού για μια χώρα, ακόμη και για κάποιον που επιθυμεί να την επισκεφτεί ως τουρίστας.

- Σε καμία περίπτωση δεν αισθανόμαστε αγαλίαση και σεβασμό για τη χώρα που κρύβεται πίσω από το μεγαλύτερο δίκτυο παρακολούθησης πολιτών σε όλο τον κόσμο με τη συμβολή βέβαια εδώ των Five Eyes Alliance. Το σύστημα αυτό που ουσιαστικά κάνει την ιδιωτική ζωή όλων μας δημόσια και βορρά στις επιδιώξεις μυστικών υπηρεσιών συλλέγει καθημερινά πέντε δισεκατομμύρια αρχεία με στόχο τον εντοπισμό της θέσης ενός ατόμου με βάση το κινητό και 42 δισεκατομμύρια αρχεία διαδικτύου το μήνα, μεταξύ των οποίων και e-mail και ιστορικά αναζήτησης. Ο όγκος αυτός των δεδομένων εξαπλώνεται σε ένα δίχτυ που παρακολουθεί 193 χώρες σε όλο τον κόσμο.

- Αν η αποκάλυψη των βασανιστηρίων της διοίκησης Μπους με το περιβόητο waterboarding σόκαραν την παγκόσμια κοινή γνώμη, τίποτα και κανείς δεν διαβεβαιώνει πως δεν συμβαίνουν αντίστοιχα περιστατικά σήμερα ή πιο συγκεκριμένα τα τελευταία οκτώ χρόνια που ο Μπαράκ Ομπάμα είναι στην εξουσία. "Η CIA έχει διαπράξει απαγωγές σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιταλία και η Σουηδία, επί κυβερνήσεως Μπους. Οι οδηγίες αυτές δείχνουν ότι επί κυβερνήσεως Ομπάμα, η CIA εξακολουθεί να επιδιώκει τη διάβαση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πραγματοποίηση μυστικών επιχειρήσεων σε κράτη μέλη της ΕΕ", γράφει ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής της WikiLeaks.

- Το γεγονός πως οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Ιράκ, όχι όμως και από το Αφγανιστάν, δεν σημαίνει πως το χάος που άφησαν πίσω τους, αλλά και η παρεμβατικότητα τους συνέβαλε στο να εξομαλυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο η κατάσταση στην περιοχή. Κι αν είναι ίσως υπερβολή πως οι πολεμικές επιχειρήσεις της Δύσης έθρεψαν το ισλαμικό κράτος, σίγουρα δεν αποτελεί υπερβολή πως οι ενέργειές του δεν το απέτρεψαν.

Και η λίστα για να αποδείξουμε στον Πρόεδρο Ομπάμα πως δεν έχει ανέβει ιδιαίτερα η χώρα του στην υπόληψή μας είναι τεράστια. Καλό θα ήταν λοιπόν, να αναγνωρίζει κανείς τα θετικά, να σημειώνει την πρόοδο και τη βελτίωση, αλλά να μην διακατέχεται από τη γνωστή έπαρση των ΗΠΑ και να θεωρεί πως όλος ο κόσμος κοιτά ψηλά και με θαυμασμό προς την απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Η αυτοκριτική και η συστολή είναι αρετές που ακόμη και όταν πρόκειται για τον ίδιο τον "πλανητάρχη" (όρο που έχει κάπως ξεθωριάσει στην περίπτωση Ομπάμα και καλώς!) συστήνονται ανεπιφύλακτα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ομπάμα

ADVERTISING

SHARE: