Κινητικότητα για το Brexit στις Βρυξέλλες – Εικασίες για επίτευξη συμφωνίας για την μεταβατική περίοδο

Κινητικότητα για το Brexit στις Βρυξέλλες – Εικασίες για επίτευξη συμφωνίας για την μεταβατική περίοδο
Pro-EU supporters hold European Union flags with a Union flag across the street from the Houses of Parliament in London, Tuesday, Oct. 17, 2017. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Η ΕΕ καλεί εκτάκτως τους απεσταλμένους των κρατών-μελών και τους δημοσιογράφους εν μέσω εικασιών για συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο στο Brexit

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit κάλεσαν σήμερα εκτάκτως τους απεσταλμένους των κρατών-μελών και τους δημοσιογράφους ενώ εντείνονται οι εικασίες μεταξύ των διπλωματών για μια προσωρινή συμφωνία που θα προσφέρει μια μεταβατική περίοδο στη Βρετανία – αν και κάποιοι προτρέπουν σε επιφυλακτικότητα.

«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ. Άλλος διπλωμάτης, ωστόσο, υποβάθμισε τις εικασίες ότι η καλή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο είχε φθάσει στο σημείο του να εξασφαλίσει στο Λονδίνο μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.

Ένα βασικό σημείο διαφωνίας είναι η απροθυμία της Βρετανίας να συμφωνήσει στους όρους για τα ιρλανδικά σύνορα, που παρουσιάστηκαν σε ξεχωριστό τμήμα του προσχεδίου της συνθήκης αποχώρησης, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση.

Η Βρετανία ευελπιστεί σε μια προσωρινή συμφωνία για τη μετάβαση προκειμένου να περιορίσει τις ανησυχίες των επιχειρήσεων, πριν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συναντήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους της στη σύνοδο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Την επόμενη ημέρα, οι υπόλοιποι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν τους όρους για τις συνομιλίες επί των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων και η Μέι ελπίζει ότι επίσης θα επικυρώσουν την προσωρινή συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο.

Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες κλήθηκαν σε έκτακτη συνάντηση σήμερα από τους από τους διαπραγματευτές της ΕΕ, όπως δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι. Η σύσκεψη αυτή γίνεται πριν τη συνάντηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες, που είχε προγραμματιστεί για λίγο μετά τις 11 το πρωί (12:00 ώρα Ελλάδας).

Η Κομισιόν προγραμμάτισε μια συνέντευξη Τύπου για το Brexit στις 12:45 τοπική ώρα (13:45 ώρα Ελλάδας). Αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν άμεσα ότι η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί από τον Ντέιβις και τον Μπαρνιέ.

Οι ομάδες τους βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις το Σαββατοκύριακο για να αποσαφηνίσουν εκκρεμή ζητήματα και – όπως ελπίζει το Λονδίνο- να εξασφαλίσουν μια περίπου διετή περίοδο προσαρμογής μετά το Brexit, το οποίο αναμένεται τον Μάρτιο του 2019.

Αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι εντατικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο με στόχο, μεταξύ άλλων, να επιλύσουν τις σοβαρές διαφορές για τα ιρλανδικά σύνορα κατέγραψαν καλή πρόοδο. Εκπρόσωποι του Μπαρνιέ και της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο επισήμως.

Η μεταβατική περίοδος θεωρείται κρίσιμη για τις επιχειρήσεις και η στερλίνα έχει υποχωρήσει αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ενώ ο Μπαρνιέ προειδοποιούσε ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται με βραδείς ρυθμούς και πως μια μεταβατική περίοδος δεν είναι δεδομένη. Έκτοτε, ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν ενταθεί και η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι η Βρετανία κάνει υποχωρήσεις για να διασφαλίσει μια συμφωνία για τη μετάβαση. Το βασικό εμπόδιο που απομένει είναι οι διαφορές για το πώς θα αποφευχθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην ιρλανδική νήσο.

Διαβεβαιώσεις ζητά η Ιρλανδία

Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει πως η Βρετανία δεν θα «υπαναχωρήσει» από την προσωρινή συμφωνία για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας πριν οι ηγέτες της ΕΕ προσφέρουν στο Λονδίνο μια συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο στη σύνοδο της Παρασκευής.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι μια συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο, ένα βασικό θέμα για τις βρετανικές επιχειρήσεις, κοντεύει να συναφθεί μετά τις διαπραγματεύσεις του σαββατοκύριακου. Το Δουβλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το δεχθεί αυτό χωρίς νέες διαβεβαιώσεις από τη Βρετανία ότι μπορεί να υπάρξει μια «προστατευτική» ρύθμιση, στην περίπτωση που αποτύχουν όλα τα άλλα, προκειμένου να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» μετά το Brexit.

«Οι 27 της ΕΕ έχουν υπάρξει σταθεροί στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπαναχώρηση σε κανένα σημείο της συμφωνίας του Δεκεμβρίου», φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι πριν από τη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ

«Αυτό τονίζει τη σημασία του να δεσμευθεί ουσιαστικά το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλες τις πτυχές της Συμφωνίας Αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου και του εφεδρικού Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία».

Ιρλανδός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Κόβενι ανυπομονεί να ακούσει την αξιολόγηση του διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ για το εάν συμβαίνει αυτό, προσθέτοντας: «Αυτό θα είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα