Κλείνουν οριστικά τα σύνορα των Βαλκανίων

default image

"Βόμβα" από δημοσίευμα της Le Figaro, σύμφωνα με το οποίο κλείνει οριστικά για τους πρόσφυγες ο δρόμος των Βαλκανίων, με οικονομικά ανταλλάγματα για την Ελλάδα. Τι περιλαμβάνει η συμφωνία των 28 και τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ζεμπάστιαν Κουρτς

Στο σημερινό συμβούλιο κορυφής η ΕΕ θα ζητήσει τη βοήθεια Ελλάδας και Τουρκίας για να κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος για παράτυπους μετανάστες.

Μάλιστα, η Le Figarο σε δημοσίευμά της, αποκαλύπτει ότι οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων. Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν και στο αντάλλαγμα που θα είναι η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στα σύνορα της χώρας μας.

Το γεγονός ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των «28» αφήνει να εννοηθεί ότι και η χώρα μας θα υπογράψει το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια.

Όπως μετέδωσε και η Μαρία Δεναξά επικαλούμενη Γάλλους αξιωματούχους, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα θα φθάσουν μόνο την άνοιξη στην χώρα ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι καθημερινές αφίξεις στην Ελλάδα αγγίζουν τους 2.000 πρόσφυγες.

Το προσχέδιο

Όπως αναφέρει και το Politico Europe, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει:

 *Επίσημο κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και έναρξη φύλαξης των συνόρων από την Frontex και στην ελληνική πλευρά στην Ειδομένη. Στο κείμενο του προσχεδίου αναφέρεται: “Irregular flows of migrants along the Western Balkans route are coming to an end; this route is now closed”.

*Άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή αφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα. Οι επαναπροωθήσεις θα βασιστούν αρχικά στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας του 2002 (Νόμος 3030/2002) και μέχρι την 1η Ιουνίου θα συναφθεί αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

*Η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου).

*Καλούνται τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν το αργότερο μέχρι την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ στις 17 Μαρτίου το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας (Emergency Support Greece) και καλείται η διεύθυνση προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει “κάθε απαραίτητο follow-up” σε χρηματική ενίσχυση.

*Οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

*Χώρες-μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που έχει συμφωνηθεί, ενώ αναστέλλεται η προώθηση προσφύγων σε χώρες-μέλη που έχουν εκφράσει αντιδράσεις (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.)

*Τίθεται στόχος για κατάργηση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα κάποιων χωρών της Συνθήκης της Schengen μέχρι το τέλος του 2016.

*Γίνεται μνεία για προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάνοιξη νέων διαδρόμων, ιδίως μέσω Αλβανίας και Αδριατικής.

Παράλληλα, και η Deutsche Welle επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, του Ζεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μίλησε στο χθεσινοβραδινό πολιτικό τοκ σόου «Anne Will» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD επιβεβαιώνει ότι κλείνουν τα σύνορα στον βαλκανικό διάδρομο.

Ο Κουρτς είπε ότι λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, ότι αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.

“Το βάρος του προσφυγικού στο σημερινό συμβούλιο κορυφής πέφτει λοιπόν σήμερα στην Ελλάδα, από πλευράς ΕΕ, και στην Τουρκία, η οποία έχει κοινά σύνορα με την ΕΕ”, σημειώνει ακόμα η Deutsche Welle, η οποία αναφέρει πως χθες βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ κεκλεισμένων των θυρών είχε συνομιλίες πέντε ωρών με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, παρουσία και του προεδρεύοντος της ΕΕ, ολλανδού πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια προπαρασκευαστική συνάντηση του σημερινού συμβουλίου προς την κατεύθυνση εφαρμογής από την Τουρκία του σχεδίου δράσης, που προβλέπει χορήγηση 3 δις ευρώ στην Τουρκία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα γευματίσουν με τον τούρκο πρωθυπουργό. Χθες βράδυ, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει κάνει «αποφασιστικά βήματα» για να σεβαστεί το σχέδιο δράσης με την ΕΕ που συμφωνήθηκε τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.

πηγές: deutsche welle, politico europe, mignatiou

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα