Κοινή γραμμή Νετανιάχου - Τραμπ για τον εποικισμό της Παλαιστίνης

Κοινή γραμμή Νετανιάχου - Τραμπ για τον εποικισμό της Παλαιστίνης

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για σχέδιο απόφασης που απαιτεί τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσαν να ζητήσουν από την Ουάσιγκτον να ασκήσει βέτο κατά μιας απόφασης που θα καταδίκαζε τον εμτεινόμενο ισραηλινό εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η κίνησή τους αυτή άφησε υπόνοιες ότι ανησυχούσαν για τη στάση που θα κρατούσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα, μήπως δηλαδή εγκατέλειπε τη διπλωματική προστασία που παρείχαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε από την αιγυπτιακή αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη να αναβάλει τη διαδικασία, που θα ανάγκαζε τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αποφασίσει εάν θα προστάτευε το Ισραήλ, ασκώντας βέτο, ή εάν διά της αποχής των ΗΠΑ θα ασκούσε πίεση στις ισραηλινές αρχές για να σταματήσουν την ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Σίσι πήρε την απόφαση να αναβάλει τη διαδικασία κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ισραήλ, δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες για το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη και μια πηγή προσκείμενη στην ισραηλινή διπλωματία.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα η οποία συνήψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

Κάθε κράτος μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ μπορεί να εισηγηθεί ένα σχέδιο απόφασης. Η Αίγυπτος, μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου το τρέχον διάστημα, κατήρτισε το σχέδιο σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους.

Ο Νετανιάχου έκανε την έκκληση για το αμερικανικό βέτο με μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter τη νύχτα, ενώ μερικές ώρες αργότερα ο Τραμπ τον μιμήθηκε με αναρτήσεις του σε Twitter και Facebook. «Πρέπει να ασκηθεί βέτο στην απόφαση που εξετάζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το Ισραήλ», έγραψε ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος.

Η εποικιστική δραστηριότητα είναι ιστορικά ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και της προσπάθειας να επιτευχθεί μια λύση δύο κρατών, η οποία παραμένει σε τέλμα από το 2014.

Η ψηφοφορία αναμενόταν να γίνει στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE: