Κολομβία: Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στα νότια σύνορα

Κολομβία: Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στα νότια σύνορα
Η εισαγγελία της Κολομβίας επιβεβαίωσε ότι τρία πτώματα που βρέθηκαν στο νότιο τμήμα της χώρας ανήκαν στα δολοφονημένα μέλη δημοσιογραφικής αποστολής από τον Ισημερινό AP

Οι τρεις άνδρες απήχθησαν την 26η Μαρτίου από αποστάτες των FARC. Έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή των συνόρων του Ισημερινού και της Κολομβίας.

Η εισαγγελία της Κολομβίας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι τρία πτώματα που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο νότιο τμήμα της χώρας ανήκαν πράγματι στα μέλη μιας αποστολής της εφημερίδας El Comercio του Κίτο, που απήχθησαν στα τέλη Μαρτίου και κατόπιν δολοφονήθηκαν από αποστάτες της οργάνωσης FARC.

Τα πτώματα, που εντοπίστηκαν την Πέμπτη κοντά στα σύνορα της Κολομβίας και του Ισημερινού, ανήκαν όντως στον δημοσιογράφο Χαβιέρ Ορτέγα (32 ετών), τον φωτογράφο Παούλ Ρίβας (45 ετών) και τον οδηγό τους Εφραΐν Σεγάρα (60 ετών), δήλωσε ο επικεφαλής της εισαγγελίας, ο Νέστορ Ουμπέρτο Μαρτίνες.

«Οι οικογένειες (των θυμάτων) ενημερώθηκαν για το γεγονός ότι τα πτώματα είναι πράγματι αυτά των τριών μελών της δημοσιογραφικής αποστολής από τον Ισημερινό», δήλωσε ο εισαγγελέας στο Κάλι, όπου έγιναν οι εξετάσεις από ιατροδικαστικούς και οι αναλύσεις DNA.

«Αυτό το φρικιαστικό έγκλημα δεν θα παραμείνει ατιμώρητο και πολύ γρήγορα η δικαιοσύνη θα ενεργήσει για να αποδοθούν ευθύνες», πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Οι τρεις άνδρες απήχθησαν την 26η Μαρτίου από αποστάτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC)–του ένοπλου κινήματος που αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα μετά τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη στα τέλη του 2016–και κατόπιν δολοφονήθηκαν. Έκαναν ρεπορτάζ στην περιοχή των συνόρων του Ισημερινού και της Κολομβίας.

Οι σοροί «θα παραδοθούν στις αρχές του Ισημερινού», διαβεβαίωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς.

Οι δύο χώρες έχουν εξαπολύσει μετά την απαγωγή και τη δολοφονία της ομάδας της Ελ Κομέρσιοανθρωποκυνηγητό εναντίον των αποστατών υπό τον «Γκουάτσο», όπως αποκαλείται ο επικεφαλής τους Ουάλτερ Αρτίσαλα, που ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια. Μπογοτά και Κίτο προσφέρουν αμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Γκουάτσο.

Οι αποστάτες ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν τους ομήρους κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης επιχείρησης για τη διάσωσή τους. Η Μπογοτά διέψευσε ότι διεξήχθη τέτοια επιχείρηση.

Χωρίς πλέον κεντρική διοίκηση, οργανώσεις αποστατών των FARC δρουν σε διάφορες περιοχές της Κολομβίας και–κατά υπολογισμούς των ένοπλων δυνάμεων–μετρούν συνολικά περίπου 1.200 μαχητές, πρώην αντάρτες που αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης και νεοσύλλεκτους. Οι ομάδες αυτές αποπειρώνται να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη διακίνηση ναρκωτικών, τα παράνομα μεταλλεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Ένα αιχμαλωτισμένο μέλος της ομάδας των αποστατών αποκάλυψε το σημείο όπου βρίσκονταν τα πτώματα, σε μια αφιλόξενη περιοχή στη ζούγκλα στο νότιο τμήμα της επαρχίας Τουμάκο, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία της Κολομβίας. Ένα τέταρτο πτώμα που βρέθηκε πιστεύεται πως ανήκει σε μέλος της ομάδας που είχε παραβεί διαταγές.

Η απαγωγή και δολοφονία των μελών της δημοσιογραφικής αποστολής εξώθησε τον πρόεδρο του Ισημερινού Λενίν Μορένο να αποσύρει την υποστήριξη που προσέφερε η χώρα του στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα των Άνδεων, τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN). Οι συνομιλίες μεταφέρθηκαν στην Αβάνα της Κούβας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα