Κολομβία: Υπεγράφη η αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία κυβέρνησης – FARC

default image

Μετά από δύο μήνες από την απόρριψη της αρχικής συμφωνίας από τους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος, κυβέρνηση και FARC υπέγραψαν σε μια λιτή τελετή το αναθεωρημένο κείμενο. Από τα όπλα στην πολιτική, οι αντάρτες

Την αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία, μετά την απόρριψη της αρχικής από τους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος, υπέγραψαν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης των ανταρτών του FARC, Ροντρίγκο Λοντόνιο, σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Μπογκοτά.

«Τα καταφέραμε» ζητωκραύγασαν οι παρευρισκόμενοι, καθώς οι δύο άνδρες υπέγραψαν το τελικό κείμενο της νέας συμφωνίας με ένα στυλό φτιαγμένο από μια σφαίρα του πολέμου.

Η νέα συμφωνία για τον τερματισμό του διάρκειας 52 ετών πολέμου στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομικά, χώρα της Λατινικής Αμερικής, επιτεύχθηκε μετά από περίπου δύο μήνες από την απροσδόκητη απόρριψη της αρχικής από τους πολίτες με το δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου, καθώς κρίθηκε ότι ήταν πάρα πολύ επιεικής για τους αντάρτες.

Η κυβέρνηση και οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας ήταν σε διαπραγματεύσεις για τέσσερα χρόνια στην Κούβα για να δώσουν ένα τέλος στην μακροβιότερη σύγκρουση της περιοχής, που οδήγησε στον θάνατο περισσότερους από 220.000 ανθρώπους και στον εκτοπισμό εκατομμυρίων.

“Είναι τελικό!” είπε ο Σάντος, μπροστά από λευκά πανό της ειρήνης και την σημαία της χώρας. “Σας καλώ να αφήσετε για πάντα στο παρελθόν τις δεκαετίες βίας που έχουν προηγηθεί, να ενωθούμε για εμάς, για την Κολομβία, για αυτό το αγαπημένο έθνος και να εργαστούμε μαζί για συμφιλίωση”, πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος ήταν υπέρμαχος της απόρριψης της αρχικής συμφωνίας, ήθελε μεγαλύτερες αλλαγές στην νέα. Την ίδια ώρα, όσοι δεν επιθυμούσαν την πρώτη συμφωνία είναι οργισμένοι από το γεγονός ότι ο Σάντος θα επικυρώσει τη δεύτερη στο Κογκρέσο, αντί να διενεργήσει άλλο ένα δημοψήφισμα και καλούν σε διαδηλώσεις.

Ο Σάντος είχε υποσχεθεί ότι οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος, ωστόσο αυτό το παρακάμπτει για την αναθεωρημένη συμφωνία. Μετά την υπογραφή, έστειλε κατευθείαν τη συμφωνία στο Κογκρέσο προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Η υπερψήφιση της κρίνεται δεδομένη λόγω κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από τα όπλα στην πολιτική

Η νέα τελετή υπογραφής σηματοδότησε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για το FARC, η οποία έχει πλέον διορία 6 μηνών για να αφοπλίσει τα 7.000 μέλη της και να σχηματίσει πολιτικό κόμμα.

Παρά την ευρέως διαδεδομένη επιθυμία για τέλος της σύγκρουσης, πολλοί, ανάμεσά τους οι περισσότεροι συντηρητικοί πολίτες είναι θυμωμένοι λόγω του ότι η νέα συμφωνία δεν θα οδηγήσει στη φυλακή τους  ηγέτες του FARC που διέπραξαν εγκλήματα, όπως απαγωγές και δολοφονίες. Αντιθέτως, τους επιτρέπει να κατέχουν πολιτικά αξιώματα.

“Ως κόμμα χωρίς όπλα, το FARC μπορεί να παρουσιάσει το πολιτικό της πλάνο. Θα είναι Κολομβιανοί που θα υποστηρίζουν ή θα απορρίπτουν με την ψήφο τους”, δήλωσε ο Σάντος.

Η εκδήλωση στο 131 ετών θέατρο Κολόν έγινε, επί το πλείστον, μπροστά σε κυβερνητικούς και τοπικούς αξιωματούχους και απείχε μακράν από τις τυμπανοκρουσίες του Σεπτεμβρίου στην παραθαλάσσια πόλη Καρταχένα, με παρόντες ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Ο Σάντος, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ τον προηγούμενο μήνα για τις προσπάθειες του για επίτευξη ειρήνης, επιθυμεί να θέση σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν τη συμφωνία, προκειμένου να συνεχιστεί η διμερής κατάπαυση πυρός.

“Για το καλό του έθνους, ας κάνουμε τα λόγια το μοναδικό όπλο που επιτρέπεται να χρησιμοποιούν οι Κολομβιανοί”, επεσήμανε ο Λοντόνιο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Τιμοσένκο.

Η διευρυμένη και εξαιρετικά πολύπλοκη νέα συμφωνία των 310 σελίδων περιλαμβάνει κάποιες μικρές τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο, όπως διευκρινίσεις για τα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας και λεπτομέρειες για το πώς οι αντάρτες που διέπραξαν εγκλήματα θα περιοριστούν σε αγροτικές περιοχές.

Το FARC ξεκίνησε ως εξέγερση κατά της φτώχειας στην ύπαιθρο και συγκρούστηκε με αρκετές κυβερνήσεις καθώς και με δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.

Το τέλος στον πόλεμο πάντως, θεωρείται απίθανο να σταματήσει και τη βία στην Κολομβία, καθώς οργιάζει το εμπόριο και η διακίνηση κοκαΐνης από εγκληματικές συμμορίες.

Πηγή: Reuters

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα