Κομισιόν: Η Ελλάδα να αυξήσει τις επιστροφές στην Τουρκία

Κομισιόν: Η Ελλάδα να αυξήσει τις επιστροφές στην Τουρκία
In this Friday, June 9, 2017 photo tents that refugees and other migrants use as a temporary shelter on a beach near the Souda refugee camp, next to the medieval castle of Chios island, Greece. On World Refugee Day, more than 60,000 refugees and migrants are still stranded in Greece in a process barely moving: Forward to other countries of the European Union, or back to Turkey under a deportation deal launched 15 months ago. (AP Photo/Petros Giannakouris) ap

Ο συνολικός ρυθμός των παράτυπων διελεύσεων κατά μήκος των κύριων μεταναστευτικών διαδρομών μειώθηκε κατά 63% την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με την Κομισιόν

Μόλις 750 άτομα μένει ακόμη να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκάτασης της ΕΕ που ολοκληρώνεται σύντομα. Συνολικά, περισσότερα από 31.500 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι σήμερα από Ελλάδα και Ιταλία στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν. Την ίδια στιγμή, πάνω από 25.700 πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί από τον Ιούλιο του 2015.

Όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα έχει λάβει 1,3 δισ. Ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού. Η Κομισιόν ζητά, στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, οι ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να παρέχουν επαρκείς πόρους, ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση αποτελεσματικών επιστροφών στην Τουρκία και να υλοποιηθεί αυτό το βασικό στοιχείο της δήλωσης. Από τον Μάρτιο του 2016 έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόνο 1.969 επιστροφές.

Την ίδια στιγμή, το μεταναστευτικό εξακολουθεί να διχάζει τα κράτη-μέλη. Η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μην έχουν λάβει κανένα πρόσφυγα από μετεγκατάσταση, ούτε όμως και κάποιο μέτρο για να αντιμετωπίσουν τις αιτιάσεις που περιλαμβάνονται στην αιτιολογημένη γνώμη που εξέδωσε η Επιτροπή τον Ιούλιο. Και γι’ αυτό οι διαδικασίες επί παραβάσει εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή δρομολόγησε νέο πρόγραμμα για την επανεγκατάσταση τουλάχιστον 50.000 από τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες, ιδίως κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, έως τον Οκτώβριο του 2019. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί περισσότερες από 34.400 δεσμεύσεις από 16 κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο συνολικός ρυθμός των παράτυπων διελεύσεων κατά μήκος των κύριων μεταναστευτικών διαδρομών μειώθηκε κατά 63% το 2017. «Απομακρυνόμαστε σταδιακά από την κατάσταση κρίσης και διαχειριζόμαστε πλέον τη μετανάστευση με πνεύμα σύμπραξης και κοινής ευθύνης, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Έχοντας λάβει μέχρι σήμερα περισσότερες από 34.400 νέες δεσμεύσεις για επανεγκατάσταση, εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών να μειώσουν τις παράτυπες και επικίνδυνες διαδρομές και να ενισχύσουν τις ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με τις χώρες υποδοχής εκτός της ΕΕ», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μέχρι το Νοέμβριο θα προταθούν νέα επιχειρησιακά μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο οποίος θα χρησιμεύει ως σημείο επαφής για την επιστροφή σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να υποστηριχθούν τα κράτη μέλη στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Προκειμένου το Καταπιστευματικό Ταμείο για την Αφρική να εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη στα προγράμματα, ιδίως στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν τις οικονομικές τους συνεισφορές.

(Φωτό: AP Photo/Petros Giannakouris)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα