Κομισιόν: Ικανοποίηση από τις γερμανικές διευκρινίσεις για τους ελέγχους στα αεροδρόμια

Κομισιόν: Ικανοποίηση από τις γερμανικές διευκρινίσεις για τους ελέγχους στα αεροδρόμια
FILE - In this March 23, 2016 file photo, German police officers guard a terminal at the airport in Frankfurt, Germany, after security measures were increased after the Belgium attacks the previous day. The European Union unveiled plans on Wednesday, Nov. 16, 2016, for a new system of security checks on travelers permitted to enter Europe without visas in an effort to crack down on extremists. (AP Photo/Michael Probst, File) ap

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η τριμερής συνάντηση ήταν εποικοδομητική και οι Βρυξέλλες είναι ικανοποιημένες με το αποτέλεσμα

Αμοιβαίες εξηγήσεις έδωσαν Γερμανία και Ελλάδα για τους αυξημένους ελέγχους στα γερμανικά αεροδρόμια. Η Κομισιόν καλωσόρισε τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Γερμανίας ότι πλέον οι πτήσεις θα φτάνουν στη ζώνη Σένγκεν –και όχι εκτός- ενώ οι έλεγχοι θα περιορίζονται σε έλεγχο της εγκυρότητας του ταξιδιωτικού εγγράφου. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε για ενίσχυση των υφιστάμενων ελέγχων εξόδου στους ελληνικούς αερολιμένες.

Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της Επιτροπής, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. «Η Επιτροπή διευκόλυνε μια εποικοδομητική ανταλλαγή μεταξύ των εκπροσώπων της Ελλάδας και της Γερμανίας», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό.

«Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τις διευκρινίσεις από τη γερμανική πλευρά, ότι οι έλεγχοι από τώρα και στο εξής θα πραγματοποιούνται στην πύλη του χώρου Σένγκεν του αεροδρομίου – αντί να μεταφέρονται επιβάτες στον αερολιμένα εκτός του χώρου Σένγκεν. Οι έλεγχοι περιορίζονται στον έλεγχο της ταυτότητας και της εγκυρότητας του ταξιδιωτικού εγγράφου», τόνισε η εκπρόσωπος.

«Η Επιτροπή χαιρετίζει επίσης την αποσαφήνιση από την πλευρά της ελληνικής πλευράς σχετικά με την ενίσχυση των υφιστάμενων ελέγχων εξόδου στους ελληνικούς αερολιμένες», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά τόσο με τη Γερμανία όσο και με την Ελλάδα. «Η συνολική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ήταν πολύ καλή και η Επιτροπή θα συνεχίσει να διευκολύνει και να ενθαρρύνει αυτό το μέλλον», παρατήρησε η Νατάσα Μπερτό.

Από τις 12 Νοεμβρίου και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση η Γερμανία είχε εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε πτήσεις που έφταναν από την Ελλάδα στα αεροδρόμιά της. Τα αεροπλάνα οδηγούνταν σε περιοχές εκτός Σένγκεν, οι έλεγχοι ήταν εξαντλητικοί για όλους τους επιβάτες, οι ουρές ατελείωτες –τεράστια η ταλαιπωρία που καταγράφηκε, πολλοί ταξιδιώτες έχασαν την επόμενη πτήση τους. Η Κομισιόν ζήτησε εξηγήσεις από την Γερμανία, η οποία επικαλέστηκε αυξημένο αριθμό πλαστών διαβατηρίων από Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.

Παρόλο που η Γερμανία ήταν ένα από τα έξι κράτη που είχαν αναστείλει την εφαρμογή του κανονισμού της Σένγκεν μετά την προσφυγική κρίση το 2015 και οι έλεγχοι είναι εφικτοί, πολλά κράτη μέλη λένε ότι αυτού του τύπου η ένταση δεν συμβαδίζει με το πλαίσιο του κανονισμού συνόρων. Μάλιστα συνδέουν τους ελέγχους αυτούς με το πολιτικό αδιέξοδο στις συζητήσεις για κυβερνητικό σχηματισμό στη Γερμανία –κάποιοι μάλιστα ανέφεραν την Ελλάδα ως «εξιλαστήριο θύμα» στην περίπτωση αυτή, προκειμένου να υπάρξουν πολιτικά οφέλη.

Η παρέμβαση του αρμόδιου Επιτρόπου Αβραμόπουλου για την σύγκλιση της τριμερούς συνάντησης ίσως αποτελέσει καταλύτη για τις εξελίξεις. Ήδη από σήμερα, η εικόνα στα γερμανικά αεροδρόμια φαίνεται καλύτερη.

(Φωτογραφία: AP / Michael Probst)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα