Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ για αθέμιτο ανταγωνισμό

Κομισιόν: Πρόστιμο-μαμούθ για αθέμιτο ανταγωνισμό
Ευρωπαϊκή Ένωση AP

Για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, τιμωρήθηκε με πρόστιμο η εταιρεία Qualcomm

Το ποσό των 997 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε ως πρόστιμο η Κομισιόν στην εταιρία Qualcomm για θέματα ανταγωνισμού και συγκεκριμένα, για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά στα  τσιπάκια(chipsets) που βασίζονται στο LTE.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Qualcomm επιχείρησε να χειραγωγήσει την αγορά, πληρώνοντας έναν βασικό πελάτη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αγοράσει τεχνολογία από τους αντιπάλους, πράγμα παράνομο σύμφωνα με τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.

“Η Qualcomm απέκλεισε παράνομα τους αντιπάλους της από την αγορά για chipsets LTE για πάνω από πέντε χρόνια, ενισχύοντας έτσι την κυριαρχία της στην αγορά. Η Qualcomm πλήρωσε δισεκατομμύρια δολάρια στην Apple, ώστε να μην αγοράζει από αντιπάλους. Αυτές οι πληρωμές δεν ήταν μόνο μειώσεις της τιμής – έγιναν με την προϋπόθεση ότι η Apple θα χρησιμοποιούσε αποκλειστικά chipsets της Qualcomm για όλα τα iPhones και iPads της”, δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι αυτή η συμφωνία μεταξύ Qualcomm και Apple απέκλεισε πολλές εταιρίες από την αγορά, ανεξάρτητα από το πόσο καλά ήταν τα προϊόντα τους. “Η συμπεριφορά της εταιρίας έβαλε και κατά της καινοτομίας –και σε αυτόν τον τομέα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για νέα τεχνολογία”, συμπλήρωσε η Επίτροπος.

Η αρμόδια διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει στη διάθεσή της 900 ερευνητές,  κυνηγώντας εκατοντάδες υποθέσεις ανά τον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα