Κόσοβο: Μαφιόζικη σύλληψη Τούρκων πολιτών από πράκτορες του Ερντογάν

Κόσοβο: Μαφιόζικη σύλληψη Τούρκων πολιτών από πράκτορες του Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι AP Photo/Visar Kryeziu

Πολιτική αναταραχή στη βαλκανική χώρα μετά τη μαφιόζικη επιχείρηση Τούρκων πρακτόρων και τη σύλληψη έξι εκπαδευτικών

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι διέταξε το Σάββατο τη διεξαγωγή έρευνας για την απέλαση την Πέμπτη στην Τουρκία, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έξι Τούρκων φερόμενων ως αντιπολιτευόμενων πολιτών στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Ζήτησα από κάθε εμπλεκόμενο θεσμικό όργανο να διευκρινίσει τις ευθύνες, τις ενδεχόμενες παραβιάσεις του Συντάγματος ή του νόμου και να διενεργήσει αμέσως ενδελεχή έρευνα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός απομάκρυνε επίσημα από τα καθήκοντά τους τον υπουργό Εσωτερικών Φλαμούρ Σεφάι και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Ντρίτον Γκάσι για τον ρόλο τους στην υπόθεση αυτή.

“Όφειλαν να με ενημερώσουν για την επιχείρηση αυτή. Δεν το έκαναν. Δεν με εμπιστεύτηκαν αρκετά. Συνεπώς ούτε εγώ τους εμπιστεύομαι πλέον”, δήλωσε ο Χαραντινάι προσθέτοντας ότι οι δύο αξιωματούχοι που αποπέμφθηκαν αντικαταστάθηκαν από τους αναπληρωτές τους.

Σύλληψη με όρους Καμόρα

Οι έξι Τούρκοι, πέντε καθηγητές τουρκικού σχολείου στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα του Κοσόβου, και ένας γιατρός, οδηγήθηκαν στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος μετά τη σύλληψή τους την Πέμπτη κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης των υπηρεσιών ασφάλειας των δύο χωρών.

“Η χθεσινή επιχείρηση είναι απαράδεκτη και αντιβαίνει στις αξίες και στις αρχές μας ως κράτος”, αντέδρασε ο Χαραντινάι χθες, Παρασκευή.

Οι έξι άνδρες κατηγορούνται από την Τουρκία ότι είναι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που η ‘Αγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος από μέρος των ενόπλων δυνάμεων τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016, κάτι που ο Γκιουλέν αρνείται από τότε που έφυγε για να ζήσει εξόριστος στις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα