Κυκλώματα εξωθούν ανήλικους πρόσφυγες στην πορνεία

Young migrants from Pakistan look into the camera in the early morning in a temporary holding camp for migrants near the border line between Serbia and Hungary in Asotthalom, southern Hungary in Roszke, Saturday, Sept. 12, 2015. Leaders of the United Nations refugee agency warned Tuesday that Hungary faces a bigger wave of 42,000 asylum seekers in the next 10 days and will need international help to provide shelter on its border, where newcomers already are complaining bitterly about being left to sleep in frigid fields. (AP Photo/Matthias Schrader)
Young migrants from Pakistan look into the camera in the early morning in a temporary holding camp for migrants near the border line between Serbia and Hungary in Asotthalom, southern Hungary in Roszke, Saturday, Sept. 12, 2015. Leaders of the United Nations refugee agency warned Tuesday that Hungary faces a bigger wave of 42,000 asylum seekers in the next 10 days and will need international help to provide shelter on its border, where newcomers already are complaining bitterly about being left to sleep in frigid fields. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις γερμανικών ΜΜΕ για τον τρόπο με τον οποίο νεαροί και ανήλικοι μετανάστες πέφτουν στα "δίχτυα" κυκλωμάτων, μέσα στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, που τους οδηγούν στην πορνεία

Πληρώνονται για να φυλάνε εφήβους και παιδιά που βίωσαν την κόλαση της προσφυγιάς από την πιο τρυφερή ηλικία. Αντ΄αυτού τα καταδικάζουν σε μία "φυλακή" που στιγματίζει την μετέπειτα ζωή τους. Ο λόγος για μέλη του προσωπικού ασφαλείας σε γερμανικά κέντρα υποδοχής μεταναστών, που δεν διστάζουν να γίνουν προαγωγοί νέων και ανήλικων προσφύγων, έναντι υψηλού αντιτίμου.

Οι αποκαλύψεις της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF για την κατάσταση που επικρατεί σε αρκετά κέντρα υποδοχής προσφύγων στο Βερολίνο είναι συγκλονιστικές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής "Frontal 21", κοινωνικοί λειτουργοί, μέλη των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των προσφύγων, αλλά και πρόσφυγες, δεν διστάζουν να εξωθήσουν ακόμη και ανήλικους - στην πλειοψηφία τους ασυνόδευτα παιδιά - στην πορνεία. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι φύλακες προσεγγίζουν κατά κύριο λόγο νεαρά αγόρια και τα πείθουν ότι θα κερδίσουν πολλά και εύκολα χρήματα πουλώντας τα κορμιά τους. Φυσικά, οι ίδιοι έχουν το μεγαλύτερο κέρδος αφού κρατάνε μεγάλη "προμήθεια" για κάθε επαφή των αγοριών με τους πελάτες τους.

"Πρέπει να είναι μια συγκεκριμένης ηλικίας και ιδιαίτερα ελκυστικά. Από 16 ετών και πάνω. Όσο πιο νέα είναι, τόσο πιο ακριβά είναι", παραδέχθηκε ευθαρσώς ένας από τους φύλακες που μίλησε στην εκπομπή. Άλλος φύλακας παραδέχθηκε ότι ο ίδιος κερδίζει 20 ευρώ κάθε φορά που ένα από τα αγόρια έχει ραντεβού με "πελάτη".

Το "μυστικό" στα κέντρα υποδοχής επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Όπως ένας 20χρονος Αφγανός, του οποίου το αίτημα για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε. "Θες δουλειά; Να κερδίσεις χρήματα;" φέρεται να τον ρώτησε φύλακας που τον προσέγγισε, ενώ του είπε ότι μπορεί να κερδίσει 30 με 40 ευρώ κάνοντας σεξ με γυναίκες. Ο νεαρός παραδέχεται ότι ντρέπεται για αυτό που πρέπει να κάνει, αλλά από την άλλη πρέπει να βγάλει χρήματα για να ζήσει.

Στην εκπομπή παρουσιάστηκε και η μαρτυρία κοινωνικής λειτουργού η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις των "ύποπτων" φυλάκων. Μιλώντας στην εκπομπή του ZDF, ανέφερε περιστατικό όπου ύστερα από παρακολούθηση φύλακα που είχε χρηματική συναλλαγή με κατοίκους καταυλισμού, οι ίδιοι της επιβεβαίωσαν τι συμβαίνει, καταγγέλλοντας ότι ο φύλακας είναι προαγωγός και ανηλίκων προσφύγων.

Το υπουργείο Μετανάστευσης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, φέρεται να έχει γνώση των όσων συμβαίνουν. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση εκπροσώπου του στην εφημερίδα Berliner Morgenpost, καταβάλλονται προσπάθειες εξάρθρωσης αυτών των κυκλωμάτων παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για τον εντοπισμό τους.

Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρει ότι πάνω από το 75% των νέων μεταναστών βρίσκονται αντιμέτωποι με υποχρεωτική εργασία, σεξουαλική κακοποίηση, ακόμη και γάμους ανηλίκων. Το γεγονός επιβεβαιώνουν και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως την κατάσταση στο πάρκο Tiergarten στο Βερολίνο, που έχει πλέον μετατραπεί σε "πιάτσα" στην οποία άνδρες αναζητούν σεξ επί πληρωμή με νεαρούς μετανάστες.

Πηγές: Deutsche Welle, ZDF, Φωτό: AP Photo/Matthias Schrader

ADVERTISING

SHARE: