Κυπριακό: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες στη Γενεύη

Κυπριακό: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες στη Γενεύη

Σε εξέλιξη η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία. Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες. Το ακανθώδες θέμα της ασφάλειας τώρα στο τραπέζι των συνομιλιών

Χωρίς συμφωνία φαίνεται να καταλήγουν  οι πρωινές διαβουλεύσεις επί του δυσκολότερου κεφαλαίου στο Κυπριακό, αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Στη διάσκεψη, που είναι σε εξέλιξη συμμετέχουν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Εσπεν Μπαθ Έιντε, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα, η βρετανική αντιπροσωπεία υπό τον Τζόναθαν Αλεν και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τιμμερμανς.

Στη διμερή συνάντηση που προηγήθηκε ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η διάσταση απόψεων με την τουρκική πλευρά να θέτει τρεις προϋποθέσεις: Πρώτον οι συνομιλίες να γίνουν χωρίς όρους, δεύτερον να υπάρχει αλληλοσύνδεση στη διαπραγμάτευση και τρίτον τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Ο κ. Κοτζιάς ήταν χαμογελαστός κατά την έναρξη της διάσκεψης και δήλωσε ότι ήρθε και θα μείνει διότι του αρέσει το μέρος. Ο κ.Τσαβούσογλου είχε αφήσει να εννοηθεί, ότι μπορεί να αποχωρήσεις στις 7 Ιουλίου διότι έχει μια ανειλημμένη υποχρέωση στο Μαρμαρά, ωστόσο νεότερες πληροφορίες λένε ότι θα μείνει και εκείνος όσο χρειαστεί.

Τις τελευταίες ώρες διακινούνται πληροφορίες στο Κρανς Μοντάνα, ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν τη συνδρομή της Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις προς τις δυο κοινότητες, να υπάρξει μια βάση συμφωνίας ώστε να μη χαρακτηριστεί η διάσκεψη ως αποτυχία.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι ότι είναι ακόμη στον αέρα η επίσκεψη του ίδιου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Στις 3.30 αναμένονται δηλώσεις του Εσπεν Μπαθ Έιντε.

(Φωτογραφία: AP Images/Petros Giannakouris)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα