Κυπριακό: Μάχη επί χαρτών

Κυπριακό: Μάχη επί χαρτών

Για πρώτη φορά από το 1976 και μετά είχαμε ανταλλαγή χαρτών για το εδαφικό ζήτημα εν μέσω συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση. Δείτε την εκτίμηση για τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς, τι δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς

Αντάλλαξαν χάρτες οι δύο πλευρές το βράδυ της Τετάρτης. Οι εν λόγω χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας. Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται, υπάρχουν διαφωνίες επί των εδαφικών ζητημάτων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με ανάρτηση του στο Twitter, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σταθμός στην ιστορία του κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού”.

Από τη δική του μεριά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε:

“Πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που έγινε ανταλλαγή χαρτών, είναι μια σημαντική εξέλιξη. Υπάρχουν πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν και οι διαφωνίες διατυπώθηκαν γραπτά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως αύριο, Πέμπτη, αποκλειστικό θέμα που θα συζητηθεί, θα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως η αυριανή διάσκεψη θα είναι πολυμερής με την παρουσία της Ε.Ε και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών

Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ’ αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κρύψει ότι από την άλλη, υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη “που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων”. Ερωτηθείς αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη που έδωσε η τουρκική πλευρά.

Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης απάντησε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες, για να προσθέσει: “Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που έχουμε τέτοια εξέλιξη, είναι θετικό ότι η σημερινή εξέλιξη κινείται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μον Πελεράν. Από εκεί και πέρα, δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης». Συνέχισε δε, σημειώνοντας πως «αύριο ξεκινά η Διάσκεψη εδώ στη Γενεύη και η ημέρα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων”. Όπως είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ο Κύπριος εκπρόσωπος, το εδαφικό όπως και τα άλλα κεφάλαια που άπτονται εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, θα συζητηθούν στη συνέχεια.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί και η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη: “Δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών”.

Κατάλληλοι οι χάρτες δηλώνει ο Μπουρτζού

“Κατάλληλοι είναι οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές” σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού ο οποίος είπε ότι είναι στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές. 

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι στην παρουσία έξι ατόμων μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη των ΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.

Σε ενημέρωση του προς τις δημοσιογραφικές αποστολές, που κατέκλυσαν τον χώρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαθ Έιντε, υπογράμμισε ότι η αυριανή Διάσκεψη είναι ιστορική για το Κυπριακό. Τόνισε ακόμη, ότι η Διάσκεψη συγκαλείται από τα Ηνωμένα Έθνη και ότι δεν είναι απαραίτητο να προκύψει από την Γενεύη ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση, μέσα από το 1% το οποίο τίθεται υπό συζήτηση για να υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, δηλαδή 28,2%-29,2%, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο της έκτασης της Κύπρου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες για τις συνομιλίες, εφόσον ο χάρτης που καταθέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό και τα οποία περιλαμβάνουν δικαίωμα επιστροφής σε 100 χιλιάδες πρόσφυγες, επέκταση των ακτογραμμών υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, επιστροφή εδαφών που είχαν ψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία, αλλά και με βάση τους χάρτες που ετοιμάστηκαν στα σχέδια Ανάν 2 και 5, ο πιθανός χάρτης που έχει καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως σχεδιάστηκε από την εφημερίδα “Πολίτης” έχει κάπως έτσι:

Στη Γενεύη έφτασε το βράδυ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. “Το ζήτημα είναι να απαλλαγή η Κυπριακή Δημοκρατία από την τουρκική κατοχή”, δήλωσε από τη δική του μεριά.

Σημειώνεται πως η αυριανή πολυμερής σύνοδος για το Κυπριακό θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κι όχι σε επίπεδο κορυφής.

Οι βασικές διαφωνίες σχετικά με τον χάρτη των τουρκοκυπρίων

Σύμφωνα με πηγές του sigmalive, από τη Γενεύη, τα κυριότερα προβλήματα σχετικά με τον τ/κ χάρτη είναι το ποσοστό ακτογραμμής, ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση και η το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνει επιστροφή της Μόρφου. Το ποσοστό ακτογραμμής σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιο μεγάλο για την τ/κ πλευρά από ότι για την ε/κ πλευρά.

Ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση, είναι κοντά στον αριθμό που είχε προταθεί στο Μοντ Πελεράν 2, δηλαδή κοντά στις 65.000, έως και ελάχιστα πιο πάνω.

Η ε/κ πλευρά είχε ετοιμάσει 7 εναλλακτικούς ε/κ χάρτες και 14 σενάρια για τους τ/κ χάρτες. Το ένα σενάριο που ήταν και το επικρατέστερο ήταν τελικά ο χάρτης που κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά. Αυτός ήταν και ο λόγος που ήταν έτοιμα τα σχόλια με τις διαφωνίες της ε/κ πλευράς και κατατέθηκαν άμεσα στα ΗΕ. 

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα