Κυπριακό: Το εδαφικό ‘διασπά’ του Τουρκοκύπριους

Κυπριακό: Το εδαφικό ‘διασπά’ του Τουρκοκύπριους
, 13 2017. / , 13 2017. /

Ένταση στις σχέσεις του Μουσταφά Ακιντζί με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, λόγω των χειρισμών Ακιντζί. Επίθεση και στους Ελληνοκύπριους με τον Ακιντζί να αναφέρει πως  “μας στερούν την πολιτική ισότητα από το 1963”

Οξύνθηκαν οι σχέσεις μεταξύ του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και του «πρωθυπουργού» του παράνομου καθεστώτος, Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν.

Αιτία η έντονη κριτική του κ. Όζγκιουργκιουν για τους χειρισμούς του κ. Ακιντζί στο Κυπριακό και ιδιαίτερα στο εδαφικό.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο κ. Ακιντζί σε εκτενή ανακοίνωση του αναφέρει: «Φτάσαμε για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια σε ένα σημαντικό σημείο στο Κυπριακό. Μετά την πρόοδο σε διάφορα κεφάλαια που απασχολούν την επικαιρότητα, φτάσαμε στην φάση να συζητάμε στο εδαφικό τον χάρτη και σε πενταμερή διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Οπωσδήποτε, υπάρχουν ακόμη κάποια σημαντικά πεδία στα οποία θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, η σύγκλιση της πενταμερούς διάσκεψης ύστερα από τόσα χρόνια είναι μια επιτυχία».

Από αυτό το σημείο και μετά απαιτείται, σημειώνει, περισσότερο από τον χρόνο πολιτική βούληση ώστε να συζητηθούν τα (ανοιχτά) θέματα και να επιτευχθεί ένα εξισορροπημένο αποτέλεσμα.

«Η πρόοδος στη διαδικασία (λύσης) και η σύγκλιση της πενταμερούς διάσκεψης ικανοποίησε τις μερίδες του λαού μας που επιθυμούν τη λύση και προκάλεσε ανησυχία στις μερίδες της κοινωνίας που προτιμούν το αδιέξοδο (στο Κυπριακό) με βάση τα δικά τους συμφέροντα. Αυτές τις αρνητικές εξελίξεις τις συναντάμε και στις δυο πλευρές της Κύπρου. Στη Νότια Κύπρο, αυτοί που δεν αποδέχονται σε βάση αρχής της διζωνική ομοσπονδία και επιθυμούν να παραχωρήσουν καθεστώς μειονότητας, σε ένα ενιαίο κράτος, στους Τουρκοκύπριους, προβληματίζονται από την πορεία που οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εμπεριέχει (την αρχή) της πολιτικής ισότητας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Ακιντζί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αυτοί που εδώ και χρόνια πολιτεύονται με το σλόγκαν «η μη λύση είναι λύση», έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την ενδεχόμενη επιτυχία των πρωτοβουλιών μας. «Ο τρίτος πρόεδρος μας, ο κ. Έρογλου που εντοπίζει λάθη στην στρατηγική μου, την περίοδο της πρωθυπουργίας του αποδέχθηκε το ποσοστό 29+% και στη συνέχεια επισκέφθηκε χωριά όπου με ανειλικρίνεια απευθύνθηκε στον λαό του με το σλόγκαν “δεν επιστρέφουμε σπιθαμή γης”. Ο σημερινός δε πρωθυπουργός, κύριος Όζγκιουργκιουν δηλώνει ότι δεν θα παραχωρηθεί εκατοστό γης και ταυτοχρόνως ότι επιθυμεί λύση», λέει στην ανακοίνωση του ο Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προκαλεί τον κ. Όζγκιουργκιουν να πει ανοικτά τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η ομοσπονδιακή λύση, δίχως την παραχώρηση γης.

Δήλωσα από την πρώτη ημέρα (της θητείας) μου, σημειώνει ο Μουσταφά Ακιντζί , ότι «θα λέω τις πραγματικότητες και στο ζήτημα του εδαφικού δεν πρόκειται να παραβιάσω αυτή την αρχή». Η λύση στην Κύπρο είναι εφικτή μονάχα σε περίπτωση, που, επισημαίνει ο κ. Ακιντζί, «οι Ελληνοκύπριοι μας επιστρέψουν την πολιτική ισότητα, την οποία μας στερούν από το 1963 μέσα σε ένα ομόσπονδο πλαίσιο, και εμείς επιστρέψουμε στους ίδιους ένα κομμάτι των εδαφών, που στερήθηκαν από τον πόλεμο του 1974 και μετά».

Αυτό που έχει σημασία σε αυτό το σημείο, τονίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είναι το εξής: «Σε περίπτωση που εξασφαλίσουμε λύση οι άνθρωποι μας που θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο κατοικίας να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι. Και όσοι υποχρεωθούν να αλλάξουν τόπο να εξασφαλίσουν ευκαιρίες στέγασης και εργασίας. Άλλωστε, δίχως να συμβεί αυτό κανείς δεν θα απομακρυνθεί από τις (σημερινές) εστίες του».

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα