Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον

Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον
Britain's Foreign Secretary Boris Johnson, leaves the Foreign Office on his way to Downing Street for a cabinet meeting, in London, Tuesday June 26, 2018. Johnson visited Afghanistan for talks on Monday, missing a crucial parliamentary vote on expanding London's Heathrow Airport. (Victoria Jones/PA via AP) AP

Σύμφωνα με τα Βρετανικά ΜΜΕ διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης Μέι για "ήπιο Brexit" - Άμεσα θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του λέει το γραφείο της Μέι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας  Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον Guardian ο Τζόνσον διαφωνεί με το σχέδιο της Τερέζας Μέι για “ήπιο Brexit“.

Πρόκειται για τη δεύτερη παραίτηση στελέχους της βρετανικής κυβέρνησης λόγω διαφωνιών με τον τρόπο εξόδου της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του αρμόδιου για το Brexit υπουργού, Δαβίδ Ντέιβις. Ο Ντέιβις στην επιστολή παραίτησης του υποστήριζε ότι η πρόταση Μέι για μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Μεγάλης Βρετανίας με κοινούς κανόνες “δίνει τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της οικονομίας μας στην ΕΕ και σίγουρα δεν επαναφέρει τον έλεγχο της βρετανικής νομοθεσίας με κανένα τρόπο”.

Ο Ντέιβις ήδη αντικαταστάθηκε από τον Ντομινίκ Ράαμπ και ο αντικαταστάτης του Τζόνσον αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί άμεσα, σύμφωνα με το γραφείο της Μέι. Τα πράγματα όμως εν προκειμένω δεν είναι τόσο απλά.

Η παραίτηση Τζόνσον -που ήταν το κεντρικό και αμφιλεγόμενο πρόσωπο της καμπάνιας υπέρ της εξόδου της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ- έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό και αναμένεται να θέσει υπό αμφισβήτηση όλη την πολιτική Μέι, αυξάνοντας τον κίνδυνο η πρωθυπουργός να βρεθεί αντιμέτωπη με ψήφο δυσπιστίας.

Η πρωθυπουργός πρόκειται να απευθυνθεί στους βουλευτές της σε κλίμα όλο και πιο πυρετώδες. Εάν 48 βουλευτές γράψουν επιστολές δυσπιστίας, η Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης και εάν χάσει, θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας. Σε αυτή την περίπτωση ο Τζόνσον θα είναι ένας από τους διεκδικητές…

Ο Υπουργός Οικονομικών στηρίζει Μέι

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ διαβεβαίωσε ότι στηρίζει πλήρως το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνηση για το Brexit, μετά την παραίτηση των δύο συναδέλφων του, του Μπόρις Τζόνσον και του Ντέιβιντ Ντέιβις, οι οποίοι διαφώνησαν ανοιχτά με την πρόταση της Τερέζα Μέι.

Την περασμένη εβδομάδα η Μέι παρουσίασε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα διατηρηθεί και μετά το Brexit η στενή εμπορική σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες διαφωνίες εντός της κυβέρνησής της.

“Το σχέδιο της Τερέζα Μέι έχει την πλήρη στήριξή μου”, έγραψε στο Twitter ο Χάμοντ, εξηγώντας ότι η πρόταση αυτή προστατεύει “τις θέσεις εργασίας και την ευημερία” της Βρετανίας.

Υποχωρεί η στερλίνα μετά την παραίτηση Τζόνσον

Σημαντική πτώση κατέγραψε η στερλίνα, μετά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε στο 1,3257 δολάριο σήμερα, γύρω στις 18.00. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι της λίρας διαμορφωνόταν στις 0,8867 πένες, από 0,8843 την Παρασκευή.

Νωρίτερα η στερλίνα ενισχυόταν, αφού οι αγορές δεν φάνηκαν να ανησυχούν από την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα