‘Λάδι στη φωτιά’ από Ματίς: Οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος

‘Λάδι στη φωτιά’ από Ματίς: Οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος
Defense Secretary Jim Mattis participates in an enhanced honor cordon with Vietnam Defense Minister Gen. Ngo Xuan Lich at the Pentagon, Tuesday, Aug. 8, 2017. (AP Photo/Andrew Harnik) AP

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Β. Κορέας με τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας να τονίζει πως οι ενέργειες του Κιμ Γιονγκ Ουν θα οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος και την καταστροφή των πολιτών της

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Ματίς προειδοποίησε την Τετάρτη τη Βόρεια Κορέα ότι πρέπει να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να «οδηγήσει στο τέλος του καθεστώτος της» και να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αναφορικά με πιθανή σύρραξη ΗΠΑ – Β. Κορέας, τονίζοντας ωστόσο πως οι Αμερικανοί πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια.

Πρόκειται για τις αυστηρότερες δηλώσεις που έχει κάνει ο Ματίς αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα. Παλαιότερα, είχε αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να απαντήσει στην Πιονγκγιάνγκ, ωστόσο κάθε στρατιωτική λύση θα είχε «τραγικές επιπτώσεις σε μια απίστευτη κλίμακα».

θα ηττηθούν σε οποιαδήποτε κούρσα εξοπλισμών ή σύρραξη

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) πρέπει να σταματήσει να απομονώνεται και να παραιτηθεί από κάθε απόπειρα απόκτησης πυρηνικών όπλων», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σε μια ανακοίνωση. «Η ΛΔΚ πρέπει να σταματήσει κάθε σκέψη σχετικά με ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο τέλος του καθεστώτος και την καταστροφή των πολιτών της» τόνισε ο Τζιμ Μάτις. «Οι ενέργειες του καθεστώτος της ΛΔΚ θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κατώτερες των δικών μας και θα ηττηθούν σε οποιαδήποτε κούρσα εξοπλισμών ή σύρραξη που θα προκαλέσουν» τόνισε ο ίδιος.

Προέχει η διπλωματική οδός

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ πρόσθεσε πάντως ότι τη στιγμή που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταβάλλει προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαθέτουν τις πλέον «ακριβείς, (καλά) προετοιμασμένες και ισχυρές αμυντικές και επιθετικές ικανότητες στον πλανήτη».

People walk by a TV screen showing a local news program reporting with an image of U.S. President Donald Trump at the Seoul Train Station in Seoul, South Korea, Wednesday, Aug. 9, 2017. North Korea and the United States traded escalating threats, with President Donald Trump threatening Pyongyang "with fire and fury like the world has never seen" and the North's military claiming Wednesday it was examining its plans for attacking Guam. (AP Photo/Lee Jin-man) AP

 

Ο Τραμπ προειδοποίησε χθες τη Βόρεια Κορέα ότι θα αντιμετωπίσει «πυρ και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η Πιονγκγιανγκ να δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Γκουάμ. «Πιστεύω ότι αυτό που απλά διαβεβαίωνε ο πρόεδρος είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απολύτως απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, και τους συμμάχους μας, και αυτό θα κάνουμε», δήλωσε ο Τίλερσον.

Αργότερα, την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε στο θέμα τονίζοντας πως οι ΗΠΑ διαθέτουν το πιο ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο στην ιστορία τους. «Η πρώτη μου διαταγή ως Προέδρου ήταν να ανανεωθεί και να εκσυγχρονισθεί το πυρηνικό οπλοστάσιό μας. Είναι τώρα πολύ πιο δυνατό και πιο ισχυρό απ’ ό,τι ήταν ποτέ μέχρι τώρα», έγραψε στο Twitter. «Ας ελπίσουμε ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ισχύ, όμως θα είμαστε πάντα το ισχυρότερο έθνος του κόσμου!».

Ακολούθησε ανακοίνωση του ηγέτη της Β. Κορέας, στην οποία αναφερόταν πως το καθεστώς “εξετάζει προσεκτικά” ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απρογραμμάτιστες κι αυθόρμητες οι δηλώσεις Τραμπ

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν «απρογραμμάτιστες και αυθόρμητες», δήλωσε σήμερα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση του θέματος. Τα σχόλια ήταν «όλα (έμπνευσης) του Τραμπ» επισήμανε άλλος ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος όπως και ο πρώτος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δεν είχαν προηγηθεί συζητήσεις σχετικά με την κλιμάκωση της ρητορικής

Ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος που ασχολείται με το ζήτημα της Βόρειας Κορέας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Τα σχόλια του προέδρου Τραμπ ήταν απρογραμμάτιστα και αυθόρμητα». «Δεν είχαν προηγηθεί συζητήσεις σχετικά με την κλιμάκωση της ρητορικής ως απάντηση στις δηλώσεις του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ (Γιονγκ Ουν) ή σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις κάτι τέτοιου» εξήγησε ο αξιωματούχος.

«Εντούτοις είναι σημαντικό για τους Βορειοκορεάτες να κατανοήσουν ότι η στρατηγική υπομονή αυτής της χώρας έχει εξαντληθεί σε αντίθεση με την αποφασιστικότητά μας να προασπιστούμε τους συμμάχους μας, κάνοντας ό,τι χρειαστεί».

Εξάλλου, άλλοι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επίσης μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επισήμαναν ότι η απειλή του προέδρου περί «πυρός και οργής» δεν βοηθάει και ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη απάντηση από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Οι απειλές Κιμ

A man takes a photo of a TV news program showing an image of North Korean leader Kim Jong Un while reporting North Korea's rocket launch in Tokyo, Wednesday, Aug. 9, 2017. In an exchange of threats, U.S. President Donald Trump warned Pyongyang of "fire and fury like the world has never seen" and the North's military claimed Wednesday it was examining plans for attacking Guam. (AP Photo/Shizuo Kambayashi) AP

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα “τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο” μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν. Σε άλλη δήλωση που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

Το Γκουάμ αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό, με Ιάπωνες τουρίστες αλλά και πλήθος Αμερικανών στρατιωτών. Η τοπική κουλτούρα και αρχιτεκτονική του αντικατοπτρίζει τα έθιμα της ντόπιας φυλής των Τσαμόρο. Οι επιρροές της ισπανικής παράδοσης είναι έκδηλες παντού. Πρωτεύουσά του είναι η Αγκάνα. Βρίσκεται κοντά στην Τάφρο των Μαριάνων, το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών της Γης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Μαριάνες και είναι το μεγαλύτερο νησί της Μικρονησίας.

Αντιδράσεις από το εσωτερικό για Τραμπ

Ωστόσο, οι σκληρές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, που προκάλεσαν ανησυχία στην παγκόσμια κοινή γνώμη βρίσκουν αντίθετους ακόμη και Ρεπουμπλικανούς. Ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που έχει εκφράσει πολλάκις την αντίθεσή του με την πολιτική Τραμπ, ανέφερε πως ο πρόεδρος διακινδυνεύει να φέρει την αντιπαράθεση στα άκρα. “Πρέπει να είσαι σίγουρος πως μπορείς να κάνεις όσα λες. Με άλλα λόγια, ο ‘γέρος περπατά προσεκτικά, αλλά κρατά μεγάλο μπαστούνι'” είπε σε δήλωσή του στα μέσα.

Αντιδράσεις είχαμε φυσικά και από τους Δημοκρατικούς που τόνισαν πως οι δηλώσεις Τραμπ δεν βοηθούν την κατάσταση. Την ίδια ώρα, το κινεζικό υπουργείο εξωτερικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και της πυρνηικής απειλής. “Η Κίνα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να ακολουθήσουν την οδό του διαλόγου προκειμένου να λύσουν τα πυρηνικά ζητήματα με πολιτικά μέσα, να αποφύγουν χαρακτηρισμούς και ενέργειες που θα οξύνουν την αντιπαράθεση και θα κλιμακώσουν την ένταση” σημειώνει μεταξύ άλλων το Πεκίνο. 

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/AP Photo/Andrew Harnik

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα