Λαβρόφ: Είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για την άμεση απάντηση στο έγκλημα

default image

Τον τόνο των σχέσεων Μόσχας - Άγκυρας έδωσε μετά τον Ρώσο πρόεδρο και ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην τριμερή συνάντηση Ιράν, Ρωσίας και Τουρκίας. "Η τραγωδία μας κάνει αποφασισμένους να πολεμήσουμε"

Στενή συνεργασία τόσο για τη διαλεύκανση των ιθυνόντων και των κινήτρων πίσω από τη δολοφονία Αντρέι Καρλόφ, αλλά και εντατικοποίηση των δράσεων στο Χαλέπι προαναγγέλλουν στις πρώτες δηλώσεις τους πριν από την έναρξη της τριμερούς Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας από το Κρεμλίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών Άγκυρας και Μόσχας. Λαβρόφ και Τσαβούσογλου έκαναν λόγο για σχέδιο διατάραξης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, που όμως δεν είχε αποτέλεσμα.

“Αποτίσαμε φόρο τιμής σε αυτόν τον εξαίρετο άνδρα. Είμαστε ευγνώμονες στους συναδέλφους από την Τουρκία για την άμεση απάντηση στο έγκλημα αυτό” σημείωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους από το Κρεμλίνο και αναφέρθηκε στα συλλυπητήρια του Τούρκου Ερντογάν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και του ομολόγου του.

 

Εξονυχιστικές έρευνες Ρώσων στην Άγκυρα

“Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα στοιχεία γύρω από τη δολοφονία. Ο πρόεδρός μας αποφάσισε πως θα στείλει κλιμάκιο στην Άγκυρο. Από όσο γνωρίζω, αυτό βρίσκεται ήδη εκεί για να συμβάλει στις έρευνες. Το ίδιο αεροπλάνο θα μεταφέρει τη σορό του Καρλόφ πίσω στη Ρωσία, στην οικογένειά και τους φίλους του. Θα τον υποδεχτούμε με κάθε επισημότητα”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Όπως αναφέρει η τουρκική Hurriyet, το ρωσικό κλιμάκιο βρίσκεται ήδη στην τουρκική πρωτεύουσα. Πρόκειται για 18 ερευνητές και ειδική ομάδα που θα αναλάβει τις εργασίες μεταφοράς του Αντρέι Καρλόφ στη χώρα. Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνιζε πως οι ειδικοί Ρωσίας και Τουρκίας αναμένεται να διαλευκάνουν τη δολοφονία με απόλυτα διαφανή τρόπο.

 Όπως αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου από τη Μόσχα, όπου βρίσκεται, ο δρόμος όπου βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει τη  ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα θα μετονομαστεί σε Καρλόφ στη μνήμη του δολοφονηθέντος. “Θα τιμήσουμε το όνομά του τόσο στην Άγκυρα όσο και στις καρδιές μας. Θα ονομάσουμε το δρόμο όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία Αντρέι Καρλόφ” ανέφερε.

Η δολοφονία “πεισμώνει” Άγκυρα και Μόσχα

“Η τραγωδία αυτή μας κάνει όλους αποφασισμένους πως πρέπει να πολεμήσουμε πιο σκληρά την τρομοκρατία” σημείωσε ο Λαβρόφ και πρόσθεσε: “Γι’ αυτό ελπίζω πως οι συζητήσεις με τον Ιρανό ομόλογό μας, θα φέρουν περισσότερη σταθερότητα και διάλογο για την ειρήνη και την ίδια ώρα δεν θα υπάρχει χώρος για τρομοκράτες”.

“Και οι δύο πλευρές είχαν επίγνωση της σκευωρίας”, ανέφερε από τη μεριά του ο Τσαβούσογλου, που ορκίστηκε πως οι υπεύθυνοι του εγκλήματος θα πληρώσουν το τίμημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα