Λίβανος: Ανησυχία για ξέσπασμα θρησκευτικής βίας μετά την παραίτηση Χαρίρι

Λίβανος: Ανησυχία για ξέσπασμα θρησκευτικής βίας μετά την παραίτηση Χαρίρι
Lebanese Prime Minister Saad Hariri delivers a speech during the opening of the second Kuwait Financial Forum, sponsored by the Kuwaiti premier Sheikh Nasser Mohammad Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah in Kuwait on Sunday, Oct. 31, 2010. (AP Photo/Gustavo Ferrari) AP

Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τις επιπτώσεις από την παραίτηση του πρωθυπουργού Χαρίρι, λέει ο ηγέτης των Δρούζων

Ο Λίβανος είναι πολύ αδύναμος για να αντέξει τις επιπτώσεις από την παραίτηση του Σαάντ αλ-Χαρίρι από την πρωθυπουργία και δεν είναι σε θέση να αντιταχθεί στο Ιράν, δήλωσε ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ.

Ο Χαρίρι, ο οποίος είναι σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε το Σάββατο την παραίτησή του, ανακοινώνοντας από τηλεοράσεως την αίσθησή του ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του και ασκώντας κριτική εις βάρος του Ιράν και του συμμάχου του στον Λίβανο, της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται ότι το παναραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, σαουδαραβικής ιδιοκτησίας al-Arabiya al-Hadath, μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ότι απετράπη σχέδιο δολοφονίας εναντίον του λιβανέζου πρωθυπουργού στη Βηρυτό, πριν από μερικές ημέρες.”Εκείνοι που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό Χαρίρι απενεργοποίησαν τα παρατηρητήρια τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του”, μετέδωσε το Arabiya επικαλούμενο την ίδια πηγή.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν.

Η παραίτηση του Χαρίρι κινδυνεύει να βυθίσει τον Λίβανο στη θρησκευτική βία μεταξύ των Λιβανέζων σουνιτών και των σιιτών μουσουλμάνων.

“Ανησυχώ για την οικονομία, φυσικά, και ανησυχώ και για την πολιτική. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πολεμήσουμε τους Ιρανούς από τον Λίβανο”, δήλωσε ο Τζουμπλάτ στο Reuters.

Ο ίδιος πρότεινε τον συμβιβασμό με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέχρι οι συνθήκες στην περιοχή να επιτρέψουν τον διάλογο Σαουδικής Αραβίας-Ιράν.

“Ο Λίβανος έχει αρκετά προβλήματα. Είναι πολύ αδύναμος για μια τέτοια παραίτηση γιατί θα έχει έναν υπερβολικά αρνητικό αντίκτυπο”, είπε ο Τζουμπλάτ, ένας από τους λιβανέζους πολιτικούς με την μεγαλύτερη επιρροή. Ο ίδιος χαρακτήρισε “ακατανόητη” την παραίτηση Χαρίρι.

Οι Δρούζοι αποτελούν μια σημαντική μειονότητα στο πολιτικό σύστημα του Λιβάνου και ο Τζουμπλάτ έχει πολλές φορές παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή στην πολιτική της χώρας του.

Καθησυχαστικός ο υπουργός Οικονομίας

Η οικονομία του Λιβάνου και το νόμισμά του δεν κινδυνεύουν έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι νωρίτερα σήμερα, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Αλί Χασάν Χαλίλ.

“Δεν υπάρχει κίνδυνος για την οικονομία ή την λίρα”, είπε ο υπουργός.

Η παραίτηση του Χαρίρι ανατρέπει την κυβέρνηση συνασπισμού η οποία συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα μεγάλα κόμματα της χώρας.

(Φωτογραφία: AP /Gustavo Ferrari)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα