Λονδίνο-Βρυξέλλες: 0-1

Λονδίνο-Βρυξέλλες: 0-1
European Union chief Brexit negotiator Michel Barnier, right, gestures as he meets with British Secretary of State for Exiting the European Union David Davis at EU headquarters in Brussels on Monday, March 19, 2018. (Virginia Mayo) Virginia Mayo

Επετεύχθη συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο με σημαντικές υποχωρήσεις από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου

Αυτό είναι το μέχρι στιγμής σκορ μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του Brexit. Η συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 επετεύχθη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιοι διαπραγματευτές, με σημαντικές υποχωρήσεις της βρετανικής κυβέρνησης. Κάτι, που φαίνεται να βοηθάει τελικά την ίδια τη Βρετανία, που επιτέλους έδειξε αποφασισμένη να βρει μια λύση για “συντεταγμένη έξοδο” από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές, από τις 29 Μαρτίου 2019, όταν η Βρετανία θα αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2020, η χώρα θα εφαρμόζει πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία μεν, αλλά δε θα λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις. Οι πολίτες που θα εγκατασταθούν εκεί κατά το ίδιο διάστημα θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους έφτασαν πριν από το Μάρτιο του 2019. Όπως άλλωστε ζητούσε η ΕΕ.

Αλλά και στο θέμα της Ιρλανδίας, οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν ότι στο διαζύγιό τους θα περιλαμβάνει μια “δικλείδα ασφαλείας” έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο στο νησί, κάτι με το οποίο είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν. Παρόλο που το Δουβλίνο ανησυχούσε για την απόρριψη από πλευράς Λονδίνου μιας τέτοιου τύπου διευθέτησης, τελικά η Βρετανία συμφώνησε.

“Έχουμε μια συμφωνία για τη μετάβαση και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα”, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, που έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι μένουν ακόμη ζητήματα προς επίλυση, όπως στο ζήτημα της διακυβέρνησης, καθώς έχει συμφωνηθεί μόνο το κομμάτι που αφορά το ρόλο του Δικαστηρίου της ΕΕ σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών και όχι γενικά την ισχύ του δικαστηρίου.

“Με αυτή τη συμφωνία παρέχεται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις η βεβαιότητα που έχουν ζητήσει, αφού τους δίνεται ο χρόνος να προετοιμαστούν για το μέλλον”, δήλωσε ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Ντέιβις.

Το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τους ηγέτες των κρατών μελών κατά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το… σίριαλ Brexit θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια.

Φωτογραφία:Virginia Mayo

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα