Λούλα ντα Σίλβα: Φαβορί και στη φυλακή

Λούλα ντα Σίλβα: Φαβορί και στη φυλακή
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα AP Photo/Andre Penner

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας παραμένει πρώτος σε πρόθεση ψήφου για τις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου

Πρώτος στις προθέσεις ψήφου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, παραμένει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, παρόλο που βρίσκεται στη φυλακή απ’ τις 7 Απριλίου, για υπόθεση διαφθοράς.

Ο υποψήφιος, ιδρυτής του Κόμματος Εργαζομένων, συγκεντρώνει το 31% των προθέσεων ψήφου. Ακολουθεί ο βουλευτής της ακροδεξιάς Ζαΐρ Μπολσονάρο με 15% και η Μαρίνα Σίλβα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Λούλα, με 10%.

Η έρευνα αυτή του Datafolha, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 13 Απριλίου σε 227 κοινότητες με περιθώριο σφάλματος δύο ποσοστιαίες μονάδες, δείχνει μια οπισθοχώρηση του πρώην αρχηγού του κράτους (2003-2010), ο οποίος είχε το 37% των προθέσεων ψήφου στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου τον Ιανουάριο, έναντι 16% για τον Μπολσονάρο.

Από την κατάσταση επωφελείται η Μαρίνα Σίλα, η οποία θα συγκέντρωνε το 15% των ψήφων σε περίπτωση απουσίας του Λούλα από τις εκλογές, λίγο πίσω από τον Μπολσονάρο (17%).

Ο νυν πρόεδρος Μισέλ Τεμέρ, ο οποίος ενδέχεται να είναι υποψήφιος, συγκεντρώνει 2% των προθέσεων ψήφου.

Ο 72χρονος Λούλα φυλακίσθηκε για να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών και ενός μήνα που του επιβλήθηκε για διαφθορά. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά κάθε ενοχή του και καταγγέλλει μια συνωμοσία των «ελίτ» και των μέσων ενημέρωσης για να τον εμποδίσουν να κερδίσει μια τρίτη προεδρική θητεία, οκτώ χρόνια αφότου αποχώρησε από την εξουσία με τη δημοτικότητά του σε ύψη ρεκόρ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα