Μακελειό στο Μάντσεστερ: Δίκτυο τρομοκρατών ‘βλέπουν’ πίσω από την επίθεση

Μακελειό στο Μάντσεστερ: Δίκτυο τρομοκρατών ‘βλέπουν’ πίσω από την επίθεση

Συνολικά οκτώ ύποπτοι κρατούνται για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ προχώρησαν οι βρετανικές αρχές. Διαβάστε όσα ομολόγησαν ο 20χρονος αδερφός του δράστη και ο πατέρας του

Οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας επικεντρώνουν την έρευνά τους, στο ενδεχόμενο ο Σαλμάν Αμπέντι, ο φερόμενος δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ Αρένα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 22 άτομα και τραυματίστηκαν 64, να ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατίας, αλλά και στους πραγματικούς σκοπούς της πρόσφατης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Λιβύη.

Ο πατέρας του, Ραμαντάν και ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, 20 ετών αναφέρεται ότι έχουν συλληφθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Τρίπολη, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος.

Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη.

Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.

Undated handout photo from an unnamed source made available on Wednesday May 24, 2017 of Salman Abedi. British authorities identified Salman Abedi as the bomber who was responsible for Monday's explosion in Manchester which killed more than 20 people. (AP) AP

 

“Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του,” δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ.

Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας, είναι ενδεχόμενο να παραμένει ελεύθερος, ενώ με την κινητοποίηση του στρατού εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

Οι διασυνδέσεις με το ISIS

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συνδέσεις του μακελάρη με το ISIS μέτα τις συλλήψεις του πατέρα και του αδερφού του κατά την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη της Λιβύης.

Ο μικρότερος αδελφός του δράστη, Χασέμ Αμπέντι, συνελήφθημε την κατηγορία της συνεργασίας του με το Ισλαμικό Κράτος. Ο 20χρονος ομολόγησε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του που αιματοκύλησε το Μάντσεστερ Αρίνα, ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

In this Wednesday, May 24, 2017 photo, Hashim Ramadan Abedi appears inside the Tripoli-based Special Deterrent anti-terrorism force unit after his arrest on Tuesday for alleged links to the Islamic State extremist group. Abedi is the brother of Salman Abedi, who has been identified as the man behind the bombing that killed 22 people and wounded scores at an Ariana Grande concert Monday night in Manchester. The Special Deterrent Force says that Hashim confessed both he and his brother were a part of the Islamic State group and that Hashim had been aware of the details of the attack. (Ahmed Bin Salman, Special Deterrent Force via AP) AP

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τη σύλληψη του Χασέμ, τρία οχήματα της αντιτρομοκρατικής με πάνοπλους στρατιώτες και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, περικύκλωσαν το κτίριο που βρισκόταν ο πατέρας του δράστη και μετά από ολιγόλεπτη επιχείρηση, προχώρησαν στη σύλληψή του.

Ο πατέρας του Σαλμάν Αμπέντι δήλωσε από την Τρίπολη ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γιο του για τελευταία φορά περίπου πέντε μέρες πριν και «όλα ήταν φυσιολογικά».

«Μίλησα μαζί του περίπου πριν πέντε μέρες… δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, όλα ήταν φυσιολογικά», τόνισε, προσθέτοντας πως είναι σίγουρος ότι ο γιος του δεν υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους. «Ο Σαλμάν δεν ήταν μέλος σε καμία οργάνωση», είπε.

«Η οικογένεια είναι σε σύγχυση καθώς ο Σαλμάν δεν είχε αυτή την ιδεολογία, δεν υποστήριζε αυτές τις πεποιθήσεις», επισήμανε. «Καταδικάζουμε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων, αθώων ανθρώπων», κατέληξε.

Ο Αμπέντι, ο οποίος κρατείται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη, δήλωσε ότι ο γιος του Σαλμάν είπε στην οικογένειά του ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στην Μέκκα.

Οκτώ υπό κράτηση για την επίθεση

Η βρετανική αστυνομία δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι προχώρησε στη σύλληψη επιπλέον δύο υπόπτων σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό κρατουμένων για την υπόθεση στους οκτώ. 

Την Τετάρτη, οι βρετανικές αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψη μιας γυναίκας που φερόταν να εμπλέκται στο χτύπημα, ωστόσο σε νεότερη ανακοίνωσή της μέσω Twitter, η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

3.800 στρατιώτες στους δρόμους της Βρετανίας

Σημειώνεται ότι οι αρχές της Βρετανίας ακύρωσαν μέχρι νεωτέρας την τελετή αλλαγής φρουράς στο Παλάτι Μπάκινγχαμ λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της αστυνομίας μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ. Το δημοφιλές για τους τουρίστες θέαμα είχε προγραμματιστεί να τελείται τέσσερις φορές την εσλαμβδομάδα τον Μάιο, αλλά οι αυξημένες απαιτήσεις για προσωπικό της αστυνομίας σε όλη τη χώρα ανάγκασαν σε προσωρινή αναστολή της.

Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ είπε ότι μέχρι και 3.800 στρατιώτες θα κληθούν να βοηθήσουν στη φύλαξη σε δρόμους της Βρετανίας, ώστε να επιτρέψουν στην αστυνομία να εστιαστεί σε περιπολίες και έρευνες. Αρχικά είχαν κληθεί 984 στρατιώτες για το Λονδίνο και αλλού, φυλάγοντας κτίρια όπως την άνω και κάτω Βουλή, την κατοικία της πρωθυπουργού και τα κτίρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου (Σκότλαντ Γιάρντ).

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε μέσω του επιτελείου της ότι θα επιστρέψει στη Βρετανία πριν το τέλος της συνόδου κορυφής των G7 στη Σικελία, μετά από την αναβάθμιση του επιπέδου της τρομοκρατικής απειλής σε “κρίσιμο”.

Η Μέι σκόπευε να παραστεί στη σύνοδο έως το τέλος του προγράμματος το Σάββατο, αλλά τώρα πρόκειται θα επιστρέψει μετά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου.

“Βάσει του γεγονότος ότι έχουμε ένα επίπεδο συναγερμού το οποίο είναι κρίσιμο και (βάσει) της κατάστασης εδώ, η πρωθυπουργός σκοπεύει να επισπεύσει το πρόγραμμά της στο G7 ώστε είναι πιθανό να επιστρέψει την Παρασκευή το βράδυ” είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Peter Byrne/PA via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα