Μακρόν για Συρία: Έχουμε αποδείξεις πως ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα

Μακρόν για Συρία: Έχουμε αποδείξεις πως ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν AP

Αποδείξεις πως το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση αερίου χλωρίνης δήλωσε πως διαθέτει ο Γάλλος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε στη γαλλική τηλεόραση, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στην οποία δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για τα σχέδια της χώρας της απέναντι στο καθεστώς Άσαντ και τα κύμβαλα του πολέμου που ηχούν ολοένα και πιο απειλητικά για τη Συρία, από Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία μετά την τελευταία επίθεση με χημικά.

“Έχουμε αποδείξεις πως περίπου πριν δέκα ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα – τουλάχιστον αέριο χλωρίνης – από το καθεστώς Άσαντ” ανέφερε στη συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος που επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σχεδόν καθημερινά σε επαφές με το Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα.

Ωστόσο, αν και επιβεβαίωσε πως θα ληφθούν μέτρα για το θέμα, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το χρόνο επέμβασης των συμμαχικών δυνάμεων. “Οι αποφάσεις θα ληφθούν εν ευθέτω χρόνω, όταν θα είναι πλέον χρήσιμο και αποτελεσματικό” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Το πλάνο των 5 σημείων

Εν αναμονή των αποφάσεων, σε συνεννόηση με ΗΠΑ και Βρετανία, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε πέντε σημεία με τα οποία σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. “Πρώτον, θα πολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία, εντός της συμμαχίας.

Δεύτερον, θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλιστεί ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και να εξασφαλίσουμε την κατάπαυση πυρός για τον άμαχο πληθυσμό. Η Γαλλία παίζει ενεργό ρόλο από την αρχή της εβδομάδας προς αυτή την κατεύθυνση.

Τρίτον, να διασφαλίσουμε την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, να βοηθήσουμε τις ΜΚΟ να απομακρύνουν τον άμαχο πληθυσμό, ώστε να μην αντικρίσουμε ξανά φρικτές εικόνες εγκλημάτων των οποίων γίναμε μάρτυρες, με παιδιά και γυναίκες στο πρόθυρα του θανάτου, υπό την επήρεια των χημικών όπλων.

Τέταρτον, να άρουμε την πρόσβαση του καθεστώτος σε χημικά όπλα.

Πέμπτον, να προετοιμάσουμε τη Συρία του αύριο, κάτι που θα επιτρέψει την ειρήνη, την μετάβαση προς ένα καθεστώς ελεύθερο, όπου όλες οι μειονότητες θα εκπροσωπούνται”.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε πως σε καμία περίπτωση η χώρα του δεν θα επιτρέψει την κλιμάκωση τέτοιων επιθέσεων και την διατάραξη της “σταθερότητας στην περιοχή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα