Μακρόν: Υπερβολικά κατηγορηματικός ο Τραμπ για τον ΟΗΕ

U.S. President Donald Trump, left, discusses with French President Emmanuel Macron prior to the traditional Bastille Day military parade on the Champs Elysees, in Paris, Friday, July 14, 2017. (AP Photo/Michel Euler)
U.S. President Donald Trump, left, discusses with French President Emmanuel Macron prior to the traditional Bastille Day military parade on the Champs Elysees, in Paris, Friday, July 14, 2017. (AP Photo/Michel Euler) AP

Τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τα Ηνωμένα Έθνη, σχολίασε ο Εμ. Μακρόν σε τηλεοπτική του συνέντευξη

Στις επικρίσεις του αμερικανού προέδρου κατά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στάθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TMC, την Τετάρτη.

“Δεν έχει κανένα λόγο να είναι τόσο κατηγορηματικός”, απάντησε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δήλωση του Τραμπ ότι ο ΟΗΕ είναι ένα «κλαμπ όπου πολύς κόσμος φλυαρεί και περνάει ευχάριστα την ώρα του».

«Μερικές φορές πράγματι αντιμετωπίζουμε αναποτελεσματικότητα και χάσιμο χρόνου», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος, «αλλά ο ΟΗΕ (...) επιτρέπει να δημιουργείται ένα πολυμερές πλαίσιο, το οποίο ενώνει τις φωνές όλων των εθνών του κόσμου σε μία, το οποίο επιτρέπει να χειριζόμαστε όλα τα παγκόσμια ζητήματα, το οποίο επιτρέπει να αποτρέπεται ο κίνδυνος επικράτησης του νόμου του ισχυρότερου», πρόσθεσε.

«Ο ΟΗΕ είναι το πλαίσιο όπου γίνονται συζητήσεις που αρκετές φορές είναι εξαιρετικά περίπλοκες και όπου ο καθένας αποδέχεται τον καταναγκασμό της πλειοψηφίας», συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Τη “γραφειοκρατία” και την “κακοδιαχείριση” που κατά την άποψή του μαστίζουν τον οργανισμό, κατήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα εβδομάδας συναντήσεων για διάφορα διεθνή ζητήματα στο πλαίσιο και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, μια πολιτική διακήρυξη δέκα σημείων η οποία καλεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό υιοθετήθηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Ο Τραμπ ζητά μεγάλες περικοπές δαπανών στον ΟΗΕ και να μειωθεί η συνεισφορά των ΗΠΑ.

Η Γαλλία δίσταζε ως την τελευταία στιγμή αλλά τελικά αποφάσισε να προσυπογράψει αυτό το κείμενο, παρότι δεν άρεσε στο Παρίσι, κατά πολλούς εταίρους του, ο τρόπος με τον οποίο προωθήθηκε αυτή η αμερικανική πρωτοβουλία.

Πληροφορίες:ΑΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Michel Euler

ADVERTISING

SHARE: