Μάλτα: Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές

Μάλτα: Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές

Αεροπειρατεία εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος της Afriqiyah Airways με 118 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη. Οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν όλους τους ομήρους και παραδόθηκαν

Αεροσκάφος της εταιρείας AFRIQIYAH AIRWAYS , το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη, κατελήφθη από αεροπειρατές σήμερα, ένας εκ των οποίων ισχυρίστηκε ότι είναι οπλισμένος με χειροβομβίδα. Το αεροσκάφος αναγκάστηκε να μεταβεί στη Μάλτα, όπου και προσγειώθηκε με 118 επιβαίνοντες (111 επιβάτες, εκ των οποίων 82 άνδρες, 28 γυναίκες και ένα βρέφος, 7μελές πλήρωμα σύμφωνα με tweet του μαλτέζου πρωθυπουργού).

Ο ένας αεροπειρατής είπε στο πλήρωμα ότι ήταν "φιλο-Κανταφικός" ενώ απελευθέρωσαν σταδιακά όλους τους ομήρους και παραδόθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούσαν την απελευθέρωση του γιου του Καντάφι.

Μάλτα: Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές
Μάλτα: Παραδόθηκαν οι αεροπειρατές

Οι αεροπειρατές ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τη Μάλτα. Στις εικόνες που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα, διακρίνεται ένας αεροπειρατής, φορώντας χειροπέδες, να απομακρύνεται από το αεροσκάφος από στρατιώτες της Μάλτας.

Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, τους έγινε σωματικός έλεγχος και τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας στο Twitter.

Το χρονικό

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά ο αεροπειρατής (ή αεροπειρατές) αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όλες οι άλλες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας ματαιώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική.

Το μικρό αυτό νησί της Μεσογείου και μέλος της ΕΕ, η Μάλτα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της Τρίπολης.

Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε στην εξέγερση το 2011 και η χώρα μαστίζεται έκτοτε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες.

ADVERTISING

SHARE: