Μαυροντυμένη η Μέρκελ: Δεν θα αλλάξουμε τρόπο ζωής

default image

Απάνθρωπη και ασύλληπτη χαρακτήρισε η Άνγκελα Μέρκελ την επίθεση στο Βερολίνο, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν όπως το προβλέπουν οι νόμοι του γερμανικού κράτους, τόνισε

“Πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα”, δήλωσε η καγκελάριος Α. Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα με αφορμή τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό Βερολίνο με 12 νεκρούς και 49 τραυματίες. “Θα ήταν λυπηρό αν αποδεικνυόταν ότι η επίθεση έγινε από πρόσφυγα που ζήτησε άσυλο στη Γερμανία”, τόνισε η καγκελάριος, προσθέτοντας: “Λυπηρό θα ήταν και για όλους εκείνους που καθημερινά βοηθούν και στηρίζουν εθελοντικά τους πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στη Γερμανία. Πώς μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στην ηρεμία μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς λαμβάνει χώρα αυτή η αποτρόπαια πράξη; Όμως εμείς δεν θα αλλάξουμε τρόπο ζωής”, υπογράμμισε η καγκελάριος.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στα δημόσια κτίρια στη Γερμανία, σε ένδειξη πένθους μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση κατά πολιτών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η επίθεση με νταλίκα έγινε, προφανώς κατά το πρότυπο της επίθεσης στη Νίκαια, περίπου στις 9 ώρα Ελλάδας, όταν νταλίκα εισήλθε με ταχύτητα στο χώρο της υπαίθριας χριστουγεννιάτικης αγοράς στο κέντρο του δυτικού Βερολίνου, δίπλα από την εκκλησία της Μνήμης, σύμβολο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου, η νταλίκα εισήλθε «με πρόθεση» για περίπου 50-80 μέτρα στην κατάμεστη χριστουγεννιάτικη αγορά πέφτοντας πάνω στις ξυλοκατασκευές, όπου πωλούνται χριστουγεννιάτικα είδη και το παραδοσιακό κόκκινο κρασί. Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία και τις ανακοινώσεις στις οποίες προβαίνει, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Έφοδος στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Τέμπελχοφ

Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τον οδηγό, τον συνοδηγό, αλλά και το φορτηγό με το οποίο έγινε η επίθεση. Αυτό που γνωρίζουμε για τον οδηγό, με κάθε επιφύλαξη, είναι ότι μετά την επίθεση εγκατάλειψε το όχημα και συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα από την αστυνομία. Για την ταυτότητά του έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό ότι είναι Πακιστανός, 23 ετών, ονομάζεται κατά πάσα πιθανότητα Νάβετ Μπ., εισήλθε στη Γερμανία το 2015 μέσω Πάσαου και ότι διέμενε το τελευταίο διάστημα στο κέντρο προσφύγων σε υπόστεγο του παλαιού αεροδρομίου Τέμπελχοφ του δυτικού Βερολίνου.

Στον εν λόγω καταυλισμό, που ας σημειωθεί είναι ο μεγαλύτερος της πρωτεύουσας με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πραγματοποίησαν το πρωί έφοδο ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία ανέκρινε τέσσερις πρόσφυγες, αλλά δεν προχώρησε σε συλλήψεις.

Όσον αφορά τώρα τη νταλίκα, εικάζεται ότι εκλάπη από τον οδηγό και ότι το δεύτερο άτομο που βρέθηκε μετά την επίθεση νεκρό μέσα στην καμπίνα ήταν ο Πολωνός επαγγελματίας, ο οποίος οδηγούσε το όχημα, και ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα είχε πέσει θύμα απαγωγής. Η νταλίκα είχε πολωνικές πινακίδες και σύμφωνα με δήλωση του Πολωνού ιδιοκτήτη της σε πολωνικά ΜΜΕ εκλάπη χθες κατά τις 4 μ.μ. τοπική ώρα.

Ομπάμα: Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Γερμανία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με θέμα την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο με 12 νεκρούς και 48 τραυματίες, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

“Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη Γερμανία στην έρευνά της”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στη Γερμανία έπειτα από την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε “σοκαριστική”.

“Αυτό το έγκλημα με θύματα φιλήσυχους πολίτες είναι σοκαριστικό μέσα στον άγριο κυνισμό του”, έγραψε ο Πούτιν στην καγκελάριο Μέρκελ και στον πρόεδρο της Γερμανίας Γιοάκιμ Γκάουκ, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

πηγή: deutsche welle, AΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα