Με την πλάτη στον τοίχο η Μέρκελ – Καμιά πρόοδος στο προσφυγικό

Με την πλάτη στον τοίχο η Μέρκελ – Καμιά πρόοδος στο προσφυγικό
Η Γερμανίδα Καγκελάριος λίγο πριν την συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντεθ, μοιάζει νευρική και... βιαστική AP

Ολοκληρώθηκε, χωρίς δηλώσεις, η συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού - Σε αυτό το πλαίσιο μεταβαίνει η Μέρκελ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ολοκληρώθηκε τέσσερις ώρες μετά την έναρξή της, τα ξημερώματα της Τετάρτης, η συνάντηση της «Επιτροπής Κυβερνητικού Συνασπισμού» στη Γερμανία, των επικεφαλής δηλαδή των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό (CDU, CSU, SPD), στην Καγκελαρία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σοσιαλδημοκρατών, εξαιτίας τόσο της ενδοκυβερνητικής διαμάχης για το προσφυγικό, όσο και τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε επιδόματα που αφορούν την οικοδόμηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Τα μέλη της Επιτροπής αποχώρησαν από την Καγκελαρία χωρίς να κάνουν δηλώσεις, ενώ δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, στο ζήτημα της πολιτικής ασύλου δεν επετεύχθη προσέγγιση, πρόοδος ωστόσο σημειώθηκε στο δεύτερο θέμα της ατζέντας της συνάντησης.

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, ο αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ και από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος η Αρχηγός του Αντρέα Νάλες και ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Έκκληση για ενότητα απευθύνει η Μέρκελ

Νωρίτερα η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, είχε απευθύνει έκκληση για ενότητα, τονίζοντας ότι οι τύχες των δύο κομμάτων είναι συνδεδεμένες. Από την πλευρά του ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε στο Focus-Online ότι «συμφωνούμε στον στόχο, αλλά το θέμα είναι η διαδικασία», αναφερόμενος στις επαναπροωθήσεις μεταναστών οι οποίοι έχουν προηγουμένως καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών εισηγείται την άμεση επανέναρξή τους, ενώ η Καγκελάριος προκρίνει «ευρωπαϊκές» λύσεις, έστω με διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ.

Στην διαμάχη παρενέβη χθες Τρίτη και ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δηλώνοντας: «Έχω πολλές φορές αυτές τις μέρες αναρωτηθεί πώς μπορούμε να προωθήσουμε επιτυχώς την λογική και το όραμα στον δημόσιο διάλογο, όταν στο υψηλότερο επίπεδο και μάλιστα στην ίδια την κυβέρνηση καβγαδίζουν αμείλικτα και με τέτοια σκληρότητα για προβλήματα που μπορούν να λυθούν».

Σε αυτή την ατμόσφαιρα η κυρία Μέρκελ μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Ζεεχόφερ έχει ανακοινώσει ότι αν την 1η Ιουλίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, θα προχωρήσει μονομερώς στην εφαρμογή της πρότασής του. Αντίστοιχα, η κυρία Μέρκελ έχει προειδοποιήσει ότι αυτό αφορά το δικαίωμα της Καγκελαρίου να χαράσσει την πολιτική γραμμή της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα