‘Medicane’: Η φονική καταιγίδα που χτύπησε την Ελλάδα

‘Medicane’: Η φονική καταιγίδα που χτύπησε την Ελλάδα
Πλημμύρες και καταστροφές στη Μάνδρα Αττικής. Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017. (EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας) Eurokinissi

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος που χτύπησε την Ελλάδα, πού αποκαλείται από τους ειδικούς και "τυφώνας της Μεσογείου"

“Νούμα” ονομάστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Βερολίνου ο κυκλώνας που χτύπησε την Ελλάδα, προκαλώντας τις αιφνίδιες πλημμύρες που έπληξαν την Αττική την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσαν τον θάνατο 21 ατόμων και κατέστρεψαν σπίτια και επιχειρήσεις.  Ε

Ευρωπαίοι μετεωρολόγοι παρουσίασαν εικόνες από τα σπειροειδή μοτίβα των καταιγίδων που εμφανίστηκαν πάνω από την Ελλάδα. Το φαινόμενο που κάποιοι αποκάλεσαν “Medicane”, τυφώνας της Μεσογείου (από τις λέξεις Mediiterranean hurricane).

Επιστήμονες από το ΜΙΤ και ένα ισπανικό πανεπιστήμιο όρισαν το 2012 τους τυφώνες της Μεσογείου ως “ακραίες κυκλωνικές ανεμοθύελλες, που μορφολογικά μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες”,  που εμφανίζονται ως “ισχυρές ομόκεντρες ζώνες νεφών, γύρω από ένα κεντρικό μάτι”.

Οι τυφώνες αυτοί, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις τροπικές καταιγίδες, όμως παρουσιάζουν και διαφορές: τα νερά της Μεσογείου δεν έχουν αρκετά μεγάλη έκταση ή θερμότητα για να διατηρήσουν τυφώνες. Και παρά τα όσα υπαινίσσεται το όνομά τους, οι τυφώνες της Μεσογείου(Medicanes) παρουσιάζουν ανέμους λιγότερο ισχυρούς από τυφώνα κατηγορίας 1.  Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτού του τύπου οι καταιγίδες κάνουν την εμφάνισή τους μία ή δύο φορές το χρόνο, συνήθως φθινόπωρο ή χειμώνα, και συνήθως χτυπούν σε δύο σημεία: στην δυτική Μεσόγειο και το Ιόνιο Πέλαγος.

Αυτές οι καταιγίδες χαμηλής πίεσης, είναι επίσης γνωστοί ως υποτροπικοί κυκλώνες και έχουν κοινά χαρακτηριστικά, τόσο με τροπικά, όσο και με μη τροπικά συστήματα.

Πηγή: npr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα