Μέι: Πιθανότατα Ρώσοι πίσω απ’ τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ

Μέι: Πιθανότατα Ρώσοι πίσω απ’ τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ap

Διπλωματικοί διαξιφισμοί Λονδίνου - Μόσχας. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θεωρεί "εξαιρετικά πιθανό" η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση στον Σκριπάλ και την κόρη του

Την πεποίθησή της πως πίσω απ’ τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, βρίσκονται Ρώσοι εξέφρασε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας μιλώντας στη Βουλή.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει πως είναι «εξαιρετικά πιθανό» η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση στους Σκριπάλ, στην πόλη Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας, στις 4 Μαρτίου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι ο πρέσβης της Ρωσίας στο Λονδίνο κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το αν ήταν «ευθεία ενέργεια του ρωσικού κράτους» ή το αποτέλεσμα «απώλειας του ελέγχου» των πρακτόρων της.

Όπως σημείωσε στην ομιλία της, αν η Ρωσία δεν δώσει «μια αξιόπιστη απάντηση» η κυβέρνηση (σ.σ. η βρετανική) θα καταλήξει ότι στην επίθεση έγινε μια παράνομη χρήση δύναμης απ’ το ρωσικό κράτος κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απ’ την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμβούλεψε τους Βρετανούς να ξεκαθαρίσουν πρώτα την υπόθεση με την δηλητηρίαση του Σκριπάλ στη Βρετανία πριν αρχίσουν να συζητούν το περιστατικό με τη Ρωσία.

Κατά της διάρκεια της επίσκεψής του σε ένα θερμοκήπιο του Εθνικού Κέντρου σιτηρών στην πόλη Κρασνοντάρ, δημοσιογράφος του ΒΒC ρώτησε τον ρώσο πρόεδρο αν θεωρεί πως η Ρωσία ευθύνεται για το περιστατικό αυτό για να λάβει την ακόλουθη απάντηση: «Ξεκαθαρίστε τα πράγματα εκεί στην χώρα σας και μετά θα συζητήσουμε γι αυτό μαζί σας».

Παράλληλα, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο κατηγόρησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση ότι παίζει ένα «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» με τον τρόπο που διαχειρίζεται την έρευνα στην υπόθεση της δηλητηρίασης ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα.

«Η πολιτική που ασκείται αυτή τη στιγμή από τη βρετανική κυβέρνηση προς τη Ρωσία συνιστά ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι με την βρετανική κοινή γνώμη» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της πρεσβείας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Αυτό «κατευθύνει την έρευνα σε ένα άχρηστο πολιτικό πεδίο και ενέχει τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες στις (διμερείς) σχέσεις μας» συμπληρώνεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα