'Μεσολάβηση' στη διαμάχη με την Μαδρίτη ζητά περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας

Catalonia's President Carles Puigdemont stands before giving a closing speech during the 'Yes' vote closing campaign in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 29, 2017. Catalonia's planned referendum on secession is due be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended.(AP Photo/Felipe Dana)
Catalonia's President Carles Puigdemont stands before giving a closing speech during the 'Yes' vote closing campaign in Barcelona, Spain, Friday, Sept. 29, 2017. Catalonia's planned referendum on secession is due be held Sunday by the pro-independence Catalan government but Spain's government calls the vote illegal, since it violates the constitution, and the country's Constitutional Court has ordered it suspended.(AP Photo/Felipe Dana) AP

Μεσολάβηση στη διαμάχη με την Μαδρίτη ζήτησε ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας, λιγότερο από ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που έχει απαγορεύσει η ισπανική κυβέρνηση

«Οφείλουμε να εκφράσουμε τη σαφή βούληση να έχουμε μια μεσολάβηση όποιο κι αν είναι το σενάριο, είτε κερδίσει το ναι είτε το όχι», δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πουτζεμόντ.

Παρά το γεγονός ότι δεν απηύθυνες το μήνημά του προς κάποιος συγκεκριμένο θεσμό, έκανε ειδική αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτός που θα δεχθεί να αναλάβει αυτή τη μεσολάβηση ξέρει ότι θα μπορεί να υπολογίζει στη βούληση της καταλανικής πατρίδας να συμμετάσχει και να κάνει διάλογο ... και από τη στιγμή αυτή μια ενεργή στάση παρακολούθησης και ενδιαφέροντος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν λογική», πρόσθεσε.

Αύριο «αυτό που δεν θα συμβεί είναι να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να απαρνηθούμε τα δικαιώματά μας... Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τα πάντα για να διεξαχθούν όλα με ομαλό τρόπο», δήλωσε επίσης ο Κάρλες Πουτζεμόν λιγότερο από 24 ώρες πριν από το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ζητώντας από τους Καταλανούς να αποφύγουν κάθε βία.

Σε μια 45λεπτη συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κάρλες Πουτζεμόντ δηλώνει πως εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να μην πραγματοποιήσει αυτή την ψηφοφορία που έχει απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, αν η κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι δεχθεί να αρχίσει συνομιλίες που θα επιτρέψουν να διεξαχθεί κάποια στιγμή ένα νόμιμο δημοψήφισμα.

«Αν το ισπανικό κράτος πει 'ας συμφωνήσουμε σ' ένα δημοψήφισμα'... το σταματάμε αυτό. Ναι προφανώς, αυτή είναι η οδός που όλοι οι Καταλανοί επιθυμούν», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζεμόντ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως όλα είναι έτοιμα για το δημοψήφισμα που η Μαδρίτη θέλει πάση θυσία να απαγορεύσει.

«Προσπαθώ να μην αφήνομαι να κυριευθώ από τα συναισθήματα, αν και υπάρχουν σ' όλους μας... Όμως βασικά αυτές τις στιγμές αισθάνομαι πως έχω να αναλάβω μια μεγάλη ευθύνη. Είναι μια σοβαρή στιγμή».

Φωτό: AP Photo/Felipe Dana

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία, Δημοψήφισμα Καταλονίας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δημοψήφισμα στην Καταλονία: Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας σε πόλεις της Ισπανίας

ADVERTISING

SHARE: