Μεξικό: Προηγείται ο κεντροαριστερός υποψήφιος – Δολοφονίες πολιτικών

Μεξικό: Προηγείται ο κεντροαριστερός υποψήφιος – Δολοφονίες πολιτικών
Ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διευρύνει το προβάδισμά του σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διευρύνει το προβάδισμά του στην κούρσα, ενώ απομένουν λιγότεροι από δύο μήνες ώσπου να διεξαχθούν οι εκλογές της 1ης Ιουλίου, κατέδειξε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

Η έρευνα σε δείγμα 1.200 ψηφοφόρων την οποία διενήργησε η εταιρεία BGC φέρει τον Λόπες Ομπραδόρ να συγκεντρώνει το 42% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό αυξημένο κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, η οποία είχε δημοσιευθεί την 20ή Απριλίου.

Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, ο Ρικάρντο Ανάγια, επικεφαλής μιας συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς, αύξησε το ποσοστό του κατά μία εκατοστιαία μονάδα, στο 33%, ενώ ο Χοσέ Αντόνιο Μιντ, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), βλέπει το δικό του ποσοστό να μειώνεται κατά τρεις μονάδες, στο 19%.

Η δημοσκόπηση της BGC, η οποία διενεργήθηκε από την 3η ως την 6η Μαΐου, παρουσιάζει διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα από ό,τι άλλες πρόσφατες έρευνες, που παρουσίαζαν το προβάδισμα του Λόπες Ομπραδόρ έναντι του Ανάγια να συρρικνώνεται κατά τι στα τέλη Απριλίου.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, που αρκέστηκε στη δεύτερη θέση στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις για την ανάδειξη του προέδρου του Μεξικού, προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες. Η εκστρατεία του αξιοποιεί τη βαθιά δυσαρέσκεια έναντι του PRI, εξαιτίας της έξαρσης της βίας των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, των σκανδάλων διαφθοράς και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, το κόμμα του Ομπραδόρ, το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (Movimiento Regeneración Nacional, MORENA), οδεύει να εξασφαλίσει τις ψήφους του 39% των Μεξικανών στις εκλογές για την κάτω Βουλή του μεξικανικού Κογκρέσου, ενώ ακόμη δύο κόμματα που έχουν συμμαχήσει με το MORENA προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσουν άλλο ένα 5% των ψήφων.

Το ποσοστό του κεντροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN) του Ανάγια ανέρχεται στο 25%, ενώ αυτό των δύο εταίρων της συμμαχίας υπό τον ίδιο ανέρχεται σε άλλο ένα 10%.

Το PRI αναμένεται να συγκεντρώσει το 18% των ψήφων για την κάτω Βουλή και δύο σύμμαχοί του μαζί άλλο ένα 3%.

Η έρευνα έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,9%, διευκρίνισε η BGC.

Πέντε δολοφονίες πολιτικών μέσα σε μία εβδομάδα

Η πολιτική βία κλιμακώνεται στο Μεξικό καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 1ης Ιουλίου, στη διάρκεια των οποίων θα εκλεγεί ο πρόεδρος της χώρας, θα ανανεωθούν τα δύο σώματα της βουλής και θα διεξαχθούν διάφορες τοπικές εκλογές.

Δύο πολιτικοί αξιωματούχοι δολοφονήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη μεξικανική πολιτεία Τσιουάουα, που βρίσκεται στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας σε πέντε τον αριθμό των πολιτικών που έχουν φονευθεί σε διάστημα μίας εβδομάδας στη χώρα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 1ης Ιουλίου.

Το πτώμα του Εδουάρδο Αραγόν, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος Encuento Social ο οποίος αγνοούνταν από την Παρασκευή, εντοπίστηκε την Κυριακή το πρωί δεμένο πισθάγκωνα στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, το οποίο ήταν διάτρητο από σφαίρες, σε έναν δρόμο της πολιτείας Τσιουάουα, σύμφωνα με τη μεξικανική αστυνομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα