Μήνυμα ΕΕ σε ΗΠΑ: Μην παρεμβαίνετε στην ευρωπαϊκή πολιτική

Τι δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ολοκληρώνοντας την πρώτη της επίσκεψη στις ΗΠΑ επί θητείας Τραμπ

Να μην "παρεμβαίνει" στην ευρωπαϊκή πολιτική, ζήτησε την Παρασκευή η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενη στα θετικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου για το Brexit.

"Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στην πολιτική των ΗΠΑ...Και οι Ευρωπαίοι περιμένουν από τις ΗΠΑ να μην παρεμβαίνει στην ευρωπαϊκή πολιτική", δήλωσε η Μογκερίνι, ολοκληρώνοντας την πρώτη της επίσκεψη στην Ουάσινγκτον μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ.

Η Ευρωπαία επίτροπος είχε τις πρώτες επαφές με κυβερνητικά στελέχη του Αμερικανού προέδρου την Πέμπτη, εν μέσω αβεβαιότητας για τις διατλαντικές σχέσεις. Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει κατεβάσει τους τόνους σχετικά με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δεν έχει δείξει ενθουσιασμό για την ΕΕ και έχει επαινέσει την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ένωση.

"Η ενότητα της ΕΕ, πιστεύω, είναι πιο εμφανής σήμερα απ΄ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει κράτος-μέλος της ΕΕ για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα. Και δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί οποιαδήποτε διμερή εμπορική συμφωνία με οποιαδήποτε τρίτη χώρα", επεσήμανε η Μογκερίνι.

Η ΕΕ, πρόσθεσε, δεν είναι ινστιτούτο αλλά "ένωση 28 κρατών-μελών, που εξακολουθούν να είναι 28 και θα είναι 28 για αρκετούς μήνες ακόμα. Οι Ευρωπαίοι αισθάνονται και πιστεύουν ότι το συμφέροντά τους προστατεύονται καλύτερα και προωθούνται μέσω της ένωσής μας. Η ΕΕ είναι εδώ για να μείνει", κατέληξε η επίτροπος.

Πηγή: France24

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ

ADVERTISING

SHARE: