Μήνυση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας για απλήρωτο δάνειο 3 δισ. δολαρίων

Σε βρετανικό δικαστήριο προσέφυγε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας για την άρνηση της να αποπληρώσει το χρέος της

Εναντίον της Ουκρανίας σε βρετανικό δικαστήριο, προσέφυγε την Τετάρτη η Ρωσία, μετά την άρνηση της πρώτης να αποπληρώσει ένα δάνειο 3 δισ. δολαρίων που της είχε χορηγήσει η Μόσχα.

"Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ουκρανίας στο High Court του Λονδίνου για την ανάκτηση δανείων ύψους 3 δισεκ. δολαρίων και για καταβολή των δικαστικών εξόδων", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Άντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Σιλουάνοφ διευκρίνισε πως η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα "από πολλές άκαρπες προσπάθειες να έρθει η Ουκρανία σ' έναν εποικοδομητικό διάλογο για την αναδιάρθρωση του χρέους της και να παραδεχθεί πως οι υποχρεώσεις της έναντι της Ρωσίας συνιστούν ένα επίσημο δάνειο".

"Είχαμε πει επανειλημμένα πως ήμασταν έτοιμοι να συζητήσουμε έναν φιλικό διακανονισμό του ουκρανικού χρέους. Δυστυχώς η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη να διεξαγάγει έντιμες συνομιλίες, στις οποίες την καλέσαμε το ΔΝΤ και εμείς", συνέχισε.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει ήδη από τον Δεκέμβριο την πρόθεσή της να προσφύγει δικαστικά κατά της Ουκρανίας για το δάνειο αυτό των 3 δισ. δολαρίων που χορηγήθηκε το 2013 στο φιλορωσικό καθεστώς του καθαιρεθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μερικές εβδομάδες πριν από την ανατροπή του και τη φυγή του στη Ρωσία.

Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει στις 18 Δεκεμβρίου ότι αρνείται να αποπληρώσει αυτό το δάνειο, το οποίο δεν θεωρεί κρατικό, αλλά εμπορικό δάνειο.

Οι ουκρανικές αρχές απαιτούν εξάλλου να δεχθεί η Μόσχα να διαγράψει ένα μέρος του χρέους, στο ύψος του 20%, όπως έκαναν οι ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες, επενδυτικά ταμεία...), όμως η Ρωσία αρνείται, προτείνοντας απλώς να παρατείνει την αποπληρωμή του σε τρία χρόνια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Ουκρανία

ADVERTISING

SHARE: