Μια 'μεγάλη χώρα' θέλει να δει την ευρωζώνη ο Λεμέρ

French Finance Minister Bruno Le Maire speaks during a Global Economy debate, in the sidelines of the World Bank/IMF Annual Meetings in Washington, Thursday, Oct. 12, 2017. ( AP Photo/Jose Luis Magana)
French Finance Minister Bruno Le Maire speaks during a Global Economy debate, in the sidelines of the World Bank/IMF Annual Meetings in Washington, Thursday, Oct. 12, 2017. ( AP Photo/Jose Luis Magana) AP

Πιο ενωμένη και πιο φιλόδοξη, ονειρεύεται την ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας

Το όραμά του για μια ευρωζώνη "πιο ενωμένη και πιο φιλόδοξη" αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, καλώντας τις χώρες-μέλη να μετατρέψουν αυτόν τον οικονομικό χώρο σε "μια μεγάλη χώρα".

"Δεν μιλάμε για τη ζώνη του δολαρίου, μιλάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι μια μεγάλη χώρα. Και, αύριο, θα ήθελα να μιλούσαμε όχι πια για την ευρωζώνη, αλλά για την Ευρώπη ως μια μεγάλη χώρα με αποτελεσματική οικονομία, με ανάπτυξη, με απασχόληση, με εκπαίδευση, με επενδύσεις και με καινοτομία" είπε, σε μια συζήτηση που οργανώθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN με την ευκαιρία της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της G20.

"Αυτός είναι ο στόχος μου και αυτό θα έπρεπε να επιδιώξει κάθε μέλος της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

Στις αμφιβολίες που εξέφρασε ο δημοσιογράφος του CNN για το κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης στο θέμα αυτό, ο Λεμέρ απάντησε ότι "δουλειά του είναι να τις πείσει να οδηγηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση".

"Ως προς αυτό, μπορώ να είμαι πολύ, πολύ δυναμικός", διαβεβαίωσε.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει υπάρξει στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τον κάλεσε πάντως να επιδείξει περισσότερη διπλωματία: "Εγώ θα έλεγα «πολύ πειστικός», που είναι πιο ευγενικό", σχολίασε.

(Φωτό: AP Photo/Jose Luis Magana)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γαλλία

ADVERTISING

SHARE: