Μην αφήσεις μια έκρηξη ηφαιστείου να σου χαλάσει το παιχνίδι

Μην αφήσεις μια έκρηξη ηφαιστείου να σου χαλάσει το παιχνίδι
AP

Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Kilauea της Hawaii εκτόξευσε στάχτη σε ύψος 10 χιλιομέτρων, με τους επιστήμονες να εκφράζουν την ανησυχία τους για περαιτέρω δραστηριότητα και κάποιους γκολφέρ... να συνεχίζουν ακάθεκτοι τον αγώνα τους.

Mια ισχυρή, βραχύβια έκρηξη σημειώθηκε πριν λίγες ώρες στο ηφαίστειο Kilauea, στο Big Island της Hawaii. Το ηφαιστειακό σύννεφο έφτασε στα 30.000 πόδια και νέες ποσότητες διοξειδίου του θείου “σκέπασαν” την περιοχή. Κάποιοι γκολφέρ ωστόσο, δεν άφησαν αυτή τη… μικρή λεπτομέρεια να τους χαλάσει το παιχνίδι.


Το Kileaua ξέσπασε για πρώτη φορά, στις 3 Μαΐου. Έκτοτε έχουν γίνει διάφορες άλλες εκρήξεις και έχουν καταστραφεί δομές κα σπίτια, ενώ έχουν εκκενωθεί περιοχές. Την Τρίτη 15/5, ένα νέφος από τέφρα έφτασε στα 12.000 πόδια, ρίχνοντας στάχτη σε τμήματα του νησιού. και έχουν καταστραφεί δομές, σπίτια και δρόμοι.

Κάθε έκρηξη δημιουργεί τεράστιο ηφαιστειακό σύννεφο, που εκπέμπεται από τις 20 ρωγμές που δημιουργήθηκαν και “ταξιδεύει” προς τις κατοικημένες περιοχές, απειλώντας την υγεία των κατοίκων με το επικίνδυνο διοξείδιο του θείου. Κάτοικοι έχουν επισημάνει πως ακόμα και η αναπνοή έχει γίνει δύσκολη υπόθεση και πολλοί έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Η τελευταία έκρηξη είχε ως συνέπεια σύννεφο τέφρας που έφτασε στα 30.000 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, ψηλότερα από το Everest, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα εξέδωσε ανακοίνωση εκτάκτου κινδύνου την ίδια ημέρα, προειδοποιώντας για επικείμενη μεγάλη έκρηξη. Τόνισε και ότι η δραστηριότητα μπορεί να γίνει πιο έντονη, ανά πάσα ώρα και στιγμή “αυξάνοντας την παραγωγή τέφρας και των βαλλιστικών βλημάτων, κοντά στο σημείο της εκτόνωσης”, μέσα στον κρατήρα Halemaumau, στην κορυφή του ηφαιστείου.

Πίσω στην τελευταία έκρηξη, συνοδεύτηκε από καταστροφικό σεισμό (3.5 ρίχτερ), επικίνδυνο ηφαιστειακό νέφος και μεγάλες ροές λάβας. Μόνο που κάποιοι αρνούνται να καταλάβουν τι συμβαίνει, όπως αποδείχθηκε από τις φωτογραφίες που ακολουθούν. Θα δείτε… golfer να παρακολουθούν την άφθονη τέφρα να αναδύεται από το ηφαίστειο, ενώ παίζουν γκολφ.

(AP Photo/Caleb Jones) AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα