Μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία: Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ

Μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία: Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ

Προειδοποίηση της Κομισιόν προς την Τουρκία για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, ενόψει της συνάντησης Ερντογάν με Γιούνκερ - Τουσκ

Από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Αιγαίο η Κομισιόν, πολύ περισσότερο αφού «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί επίσης την Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ενόψει της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους επικεφαλής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 26 Μαρτίου, η Τουρκία έχει υψώσει τους τόνους σε Κύπρο και Αιγαίο. Γνωρίζοντας τους τακτικισμούς Ερντογάν, η Κομισιόν φροντίζει να προειδοποιήσει ότι η αύξηση της έντασης δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εξέλιξη της συνάντησης.

Χθες, η Κομισιόν είχε καλέσει την Τουρκία να απέχει από κάθε πράξη ή κίνηση που να δημιουργεί εντάσεις και καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ζητώντας από τη χώρα να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ, μετά τις τουρκικές κινήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι συνάντησε τον Τούρκο Υπεξ στο Κουβέιτ. Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή.

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη είχε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Στο τηλεφώνημα συζητήθηκε το θέμα της τουρκικής επιθετικής ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ. Με ανάρτηση στο twitter, ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να δεσμευθεί για σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία, την ειρηνική διευθέτηση διαφορών και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα