Μήπως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι τόσο πλούσιος τελικά;

default image

Το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων έμπλεξε εισόδημα και έσοδα

Δυο φορές στο παρελθόν προσπάθησα να ερευνήσω τα οικονομικά του Βατικανού. Τώρα, σκοπός μου είναι να λύσω το αίνιγμα του εισοδήματος και των εσόδων του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πάπας Φραγκίσκος υποσχέθηκε με θάρρος ότι θα ανοίξει τα λογιστικά βιβλία του Βατικανού. Ο Τραμπ, όμως, λέει ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει την φορολογική του δήλωση τώρα, αλλά δεσμεύεται να το κάνει κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οι ψηφοφόροι, μέχρι τότε, μπορούν να ενημερωθούν από δύο άλλα έγγραφα που κατέθεσε ο Τραμπ στα πλαίσια της εκστρατείας του: έναν ισολογισμό και μια κατάσταση προσωπικών οικονομικών στοιχείων.

Διαβάστε ακόμα: Η σχέση αγάπης και μίσους των Στιβ Τζομπς και Μπιλ Γκέιτς

Κανένα απ’ αυτά τα δύο έγγραφα δεν αποκαλύπτει όσα θα αποκάλυπτε μια φορολογική δήλωση, αλλά επιτρέπουν να μάθουμε αρκετά πράγματα γύρω απ’ την κατάσταση των οικονομικών του Τραμπ. Να ποιο είναι το βασικό μου συμπέρασμα: ότι ο Τραμπ έχει υπερβάλλει ως προς το ύψους του εισοδήματός του, κι αυτός είναι ίσως ένας λόγος που έχει αποφύγει να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του μέχρι τώρα.

Τον Ιούλιο, το δελτίο τύπου που συνόδευε την υποβολή των σχετικών οικονομικών εγγράφων έλεγε ότι ο Τραμπ έβγαλε 362 εκατομμύρια δολάρια το 2014. Όμως, μια πιο προσεκτική ανάγνωσή τους δείχνει ότι το ποσό αυτό είναι τα ακαθάριστα έσοδα του Τραμπ και όχι το εισόδημα – το οποίο προκύπτει αφότου αφαιρέσουμε μισθούς, πάγια έξοδα και λογαριασμούς, και άλλες δαπάνες.

Ποιο είναι το πραγματικό εισόδημα του Τραμπ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου; Μιλώντας γενναιόδωρα, ίσως τα μισά απ’ όσα δηλώνει, αν και το ποσό θα μπορούσε να είναι ακόμα και το ένα τρίτο απ’ αυτό που αναφέρεται.

Διαβάστε ακόμα: Σταρ του NBA που έγιναν πετυχημένοι επιχειρηματίες

Προσθέτοντας όλα τα έσοδα που ο Τραμπ δηλώνει ως εισόδημα, η …αυτοκρατορία του φαίνεται μικρότερη απ’ ό,τι ισχυρίζεται ο ίδιος – κι απ’ ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι υποστηρικτές του.

Ως προς τους φόρους, ο Τραμπ ίσως πληρώνει ένα σχετικά μικρό ποσό επειδή οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες δεν είναι τεράστιες (καθώς επίσης κι επειδή ο φορολογικός κώδικας των ΗΠΑ δίνει ειδικά προνόμια στις εταιρείες διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων).

Δεν εννοώ ότι ο Τραμπ κρύβει κάτι (αν και πρέπει να παραδεχθούμε ότι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας σαν τον Τραμπ θα γνώριζε τη διαφορά μεταξύ των εσόδων και του εισοδήματος). Απλώς, επισημαίνω ότι είναι ένα πράγμα να έχεις φορολογητέο εισόδημα 500 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, κι εντελώς άλλο πράγμα αυτό το ποσό να είναι τα ακαθάριστα έσοδά σου.

Διαβάστε ακόμα: Μπέρνι Σάντερς: Ποιος είναι ο άνθρωπος που στριμώχνει την Χίλαρι

Πηγή fortunegreece

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα