MNI: Οι Ευρωπαίοι ζητούν από τον Τσίπρα να μην παίζει το χαρτί των εκλογών

default image

Το πρακτορείο MNI, επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους και υποστηρίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ καλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην χρησιμοποιήσει το χαρτί των πρόωρων εκλογών. Ο χρησμός για τις πολιτικές παρεμβάσεις

“Προειδοποίηση” προς τον Αλέξη Τσίπρα να μην χρησιμοποιήσει το “χαρτί” των πρόωρων εκλογών ως διαπραγματευτική τακτική τώρα που οι συνομιλίες ΕΕ – ΔΝΤ φαίνεται να “παγώνουν”, βλέπει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ, που επικαλείται μάλιστα Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το γερμανικό πρακτορείο, είχε νωρίτερα δημοσιεύσει ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε, ενδεχομένως, να μεταφερθεί προς τα τέλη του Φεβρουαρίου, αν καμία από τις πλευρές δεν υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της.

Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, ιδιαίτερα του ΔΝΤ, υπήρξαν δύσκολες, σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή. Μάλιστα, πολλοί αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, μιλώντας δημόσια, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

“Η Ευρώπη καταλαβαίνει ότι η υποχρέωση να νομοθετήσεις και να προσδιορίσεις μέτρα για μετά το 2019, θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη για την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά το ΔΝΤ επιμένει ότι όλα τα κενά και οι διαφορές στις προβλέψεις για το 2019-2020 θα πρέπει να καλυφθούν προτού αποφασίσει να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα”, ανέφερε η πηγή στο ΜΝΙ.

Το MNI, επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο και αναφέρει ότι “στον Τσίπρα έχει δοθεί μια φιλική προειδοποίηση να μην αναστατώσει την Ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ιδίως με τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία να πλησιάζουν”.

“Ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα η Γερμανία, τηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους για τον Τσίπρα. Έχει συζητηθεί η ιδέα ότι μπορεί να επιχειρήσει να ‘εκβιάσει’ με πρόωρες εκλογές προκειμένου να εξασφαλίσει μια πιο συμφέρουσα συμφωνία”, σχολίασε η πηγή. “Τρόποι σκέψης σαν αυτόν είναι αντιπαραγωγικοί και θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ”, πρόσθεσε.

“Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι επειδή η Γερμανία επιθυμεί μια ομαλή προεκλογική περίοδο, θα υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις της προς την Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να ποντάρει και να χάσει”, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Citigroup σε σημείωμά της, υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να σκληρύνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις, λόγω του ότι οι δανειστές έχουν κάνει λίγες παραχωρήσεις όσον αφορά το χρέος, ωστόσο ο Α. Τσίπρας δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, λόγω της κακής επίδοσης της κυβέρνησης των δημοσκοπήσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει να θέσει το θέμα κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεων που θα έχει, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Την επόμενη μέρα θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, ελπίζει, να του παράσχει πολιτική κάλυψη και ενδεχομένως να πείσει τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να “μαλακώσει” την στάση του για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Το ΜΝΙ σημειώνει, ωστόσο, ότι παραδοσιακά η Μέρκελ δεν κάνει πολιτικές παρεμβάσεις και ότι Eurogroup είναι το αρμόδιο όργανο για τις διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Τσίπρας είναι πιθανό να βρει στήριξη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τους οποίους θα συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Κανένας όμως από τους δύο δεν είναι σε θέση να επιβάλει την άποψή του στο Eurogroup.

(Με πληροφορίες από Market News International)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα