Μοχάμεντ Άλι: Η τελευταία παράσταση του μεγάλου χορευτή των ρινγκ

default image

Διαθρησκευτική τελετή στη Λούισβιλ των ΗΠΑ, στη μνήμη του Μοχάμεντ Άλι, παρουσία Μπιλ Κλίντον και χιλιάδων φίλων και θαυμαστών. Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του μεγαλύτερου αθλητή όλων των εποχών (Pics)

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Μοχάμεντ Άλι αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε η νεκρική πομπή του, στην πόλη Λούιβιλ, για να τιμήσουν τον πρωταθλητή που έφυγε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 74 ετών, μετά από μακρόχρονο αγώνα με τη νόσο του Πάρκινσον.

 

Η νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό του Άλι πέρασε από πολλά ορόσημα της πόλης που έχουν συνδεθεί άρρηκτα μαζί του: το σπίτι του στο Γουέστ Έντ αλλά και το Κέντρο Μοχάμεντ Άλι, ένα μουσείο στο κέντρο του Λούιβιλ, για να καταλήξει στο Εθνικό Κοιμητήριο του Κέιβ Χιλ, όπου θα τελεστεί η ταφή, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Στην πορεία, οι συγκεντρωμένοι έραιναν τα οχήματα με λουλούδια και φώναζαν ρυθμικά το όνομα του ανθρώπου που κέρδισε τον θαυμασμό τους, όχι μόνο για τις αθλητικές ικανότητές του αλλά και για τις αρχές που υπερασπιζόταν σε όλη του τη ζωή.

Χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα κατακλύσουν αργότερα σήμερα (μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδας) το Κέι-Εφ-Σι Γιουμ Σέντερ, για την επιμνημόσυνη δέηση. Επικήδειους θα εκφωνήσουν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ.

Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα παραστούν στην τελετή αυτή θα είναι και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Θαυμαστές του Άλι, όπως η συνταξιούχος δασκάλα Κάθι Ουστ, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του κοιμητηρίου για να αποχαιρετίσουν τον θρύλο της επαγγελματικής πυγμαχίας.

“Υπερασπίστηκε τις πεποιθήσεις του σε μια εποχή που ήταν δύσκολο και αντιδημοφιλές να το πράττει κανείς. Όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα”, είπε η Ουστ, η οποία δήλωσε ότι είχε εντυπωσιαστεί από τον αγώνα του Άλι κατά των φυλετικών διακρίσεων, από τη στάση του στον Πόλεμο του Βιετνάμ και από την υπεράσπιση των αξιών του Ισλάμ εκ μέρους του.

 

Η ζανάζα, η μουσουλμανική κηδεία στα αραβικά, τελέστηκε την Πέμπτη στην αίθουσα συνεδρίων του Φρίντομ Χολ, στο ίδιο συγκρότημα όπου ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών νίκησε τον Γουίλι Μπέσμανοφ το 1961, στον τελευταίο αγώνα που έδωσε στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Την τελετή παρακολούθησαν 14.000 άνθρωποι κάθε φυλής και δόγματος. Σχεδόν όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν κατ’ επανάληψη στον Άλι, χαρακτηρίζοντάς τον “πρωταθλητή του λαού”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα