Μόσχα- Λονδίνο κατακρίνουν τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Μόσχα- Λονδίνο κατακρίνουν τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ
Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας AP

Η Μόσχα εκφράζει τους φόβους της ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενώ το Λονδίνο συνεχίζει να είναι αντίθετο με την αμερικανική απόφαση

Η Ρωσία κατακρίνει την απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ και εκφράζει τους φόβους της για περαιτέρω εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

“Ναι, έχουμε τέτοιους φόβους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, απαντώντας στην ερώτηση αν το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Times Colonist”, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μπογδάνοβ, κατηγορεί τις ΗΠΑ για τη κλιμάκωση γύρω από τη Γάζα και αναφέρει ότι η μετεγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ “θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας αντιπαραθέσεις αλλά και έναν αυξανόμενο αριθμό ατυχημάτων”.

Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της τήρησης των συμφωνιών που αφορούν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και την θέση της αυτή την επαναλαμβάνει και στις επαφές της με την ηγεσία του Ισραήλ , δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Επιβεβαιώνουμε τη θέση μας, που είναι υπέρ της τήρησης όλων των συμφωνιών που λένε πως πρέπει να γίνει η διευθέτηση, περιλαμβανομένης της διευθέτησης της Ιερουσαλήμ, και την επιβεβαιώνουμε επανειλημμένως σε όλες μας τις επαφές με την ηγεσία του Ισραήλ», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και σημείωσε ότι η Βρετανία εξακολουθεί να διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να το κάνουν αυτό.

Η κίνηση αυτή, για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, η οποία ευχαρίστησε το Ισραήλ και εξόργισε τους Παλαιστίνιους, έπεται της απόφασης που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο να αλλάξει την πολιτική που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ και να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Διαμαρτυρίες Παλαιστινίων για τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ AP

Μέχρι στιγμής 25 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων ένα 14χρονο αγόρι και ένας ανάπηρος άνδρας σε καροτσάκι, και περίπου εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών κατά μήκος της μεθορίου με τη Γάζα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους του τομέα της υγείας, ενόψει των εγκαινίων σήμερα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα